Turek (ODS): Jaké jsou příčiny dnešní inflace a co se proti ní dá dělat?

13.10.2023 7:17 | Komentář

Myslím, že panuje shoda na tom, že jde primárně o nákladově vyvolanou inflaci, která souvisí s energetickou náročností naší ekonomiky a s její geografickou polohou. Dále k vysoké inflaci přispěla uvolněná monetární a fiskální politika.

Turek (ODS): Jaké jsou příčiny dnešní inflace a co se proti ní dá dělat?
Foto: ODS
Popisek: Libor Turek

 Uvědomme si zároveň, že v ekonomice vše funguje se zpožděním. Takže co způsobilo inflaci?

  • Vysoké ceny PHM a energií v důsledku doznívající logistické krize v období pandemie COVID-19 a v důsledku války na Ukrajině.
  • Poslední výraznější růst peněz v oběhu (2019-2020) a monetizace státního dluhu v obchodních bankách koresponduje s vysokou mírou inflace v roce 2022. Na konci roku 2022 jsme se již nacházeli na přijatelném tempu růstu peněžní zásoby.
  • Rychlý růst mezd, počínající rokem 2018, v důsledku „mzdové nákazy“ ze státního (veřejného) sektoru.
  • Napětí na trhu práce, vyjádřené poměrem nezaměstnaných a počtem volných pracovních míst, je zřejmě trvalým problémem a inflačním faktorem v ekonomice s nízkou porodností. Nedostatek pracovních sil na trhu práce způsobuje tlak na růst mezd.

A co se proti ní dá dělat?

  • Boj s inflací je ze zákona úkolem ČNB, ta má k tomu dostatek nástrojů (např. úrokový transmisní mechanismus).
  • Úlohou vlády je pokusit se „ubrat tlak“ na růst mezd (to vláda dělá), sestavit úsporný rozpočet a snižovat deficit SR (to vláda dělá, např. ve formě úsporného konsolidačního balíčku), svou autoritou působit na inflační očekávání obyvatelstva a vyvíjet tlak na snižování marží a cen (to vláda dělá).
  • Významným protiinflačním krokem ze strany vlády bylo zastropování cen energií.
  • Klíčové z hlediska boje s inflací, který by nepodvazoval dlouhodobý hospodářský růst, je otočení mixu fiskální a monetární politiky, kdy fiskální restrikce umožní uvolnění monetární politiky.
  • Za minulé vlády se trajektorie fiskální politiky vychýlila bohužel od svého přirozeného stavu expanzivním směrem (vysoký strukturální deficit), zatímco měnová politika je zatím nastavena restriktivním směrem.
  • Při současné výrazné podpoře ze strany fiskální politiky, pokud nepřijdou silné inflační tlaky z globální ekonomiky, se inflace vrátí k inflačnímu cíli ČNB ve výši 2 %.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Libor Turek, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky