Turnov: Nové přírůstky mobiliáře na hradě Valdštejně

14.04.2019 19:03

V rámci kulturní památky hradu Valdštejn je v interiérech prezentována památková instalace navozující dojem, jak vypadal šlechtický interiér v té době.

Turnov: Nové přírůstky mobiliáře na hradě Valdštejně
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Původních předmětů se zachovalo velmi málo. Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem (NPÚ) je v klasicistním domě instalována expozice posledního zde žijícího rodu Aehrenthalů. Jedná se o placené zápůjčky NPÚ z depozitářů Hrubého Rohozce a Doksan, které pochází ze sídel Aehrenthalů. Obrazy pro výzdobu stěn slavnostního sálu jsou zapůjčeny z Prahy a představují příslušníky aehrenthalského rodu a jejich spřízněného rodu Vilczeků.

Postupně jsou interiéry dovybavovány dalšími předměty dokreslujícími podobu šlechtických salónů a bydlení nebo tématické zaměření místností.

Trendem posledních let v instalaci zámeckých expozic je vytvoření „oživené expozice“, kdy součástí expozice se stávají běžné předměty, např.: slunečník, kabelka, špička na cigaretu, lorňon….

Na Valdštejně probíhá každoroční obohacení expozic o zajímavé předměty. Ve slavnostním sále uvidí návštěvníci bohatě naaranžovaný stůl s hodnotným servisem, skleničkami z období první republiky či párovými svícny. Mezi další přírůstky patří sloupkové hrací hodiny z první poloviny 19. století či bohatě zdobená krabička na karty tvořená tzv. marketérií. Podařilo se dokoupit a následně intarzovat i novogotické židle. Najdete zde i bohatě zdobený šachový stolek či intarzovaný stolek na dopisy.

Expozice romantického paláce byla doplněna především parožím a zvířecími trofejemi. Do biliárního sálu se podařilo koupit dvě bohatě zdobená kožená španělská křesla. Mezi poslední přírůstky patří soubor barevných litografií z majetku rodiny Maximiliana Prinz von Croy a jeho rodiny ze zámku Slabce u Rakovníka, prvorepublikový vánoční rybí servis či druhorokokový čajový servis z porcelánky Dubí. Oba posledně jmenované přírůstky budou součástí na adventní čas připravované expozice Aehrenthalské Vánoce.

Doplňování mobiliáře, jeho restaurování a údržba je jedním z mnoha úkolů správy památkového objektu.

Nové předměty krásně dotvářejí interiéry a atmosféru tohoto hradu. Spokojenost je však vidět i na straně návštěvníků, jimž se, skrze nové přírůstky valdštejnské expozice, nabízí další zajímavý exkurz do historických období, která tvořila dějiny jednoho z nejstarších hradů Českého ráje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.