Unucka (ODS): Atraktivní zaměstnání lidem musí nabídnout hlavně podnikatelé

24.07.2017 17:03

Zastavit odliv lidí z regionu a podpořit migraci zaměstnanců motivačními programy a slevami, to je cíl pilotního projektu Zaměstnanecká mobilita.

Unucka (ODS): Atraktivní zaměstnání lidem musí nabídnout hlavně podnikatelé
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Memorandum o spolupráci při jeho realizaci podepsali náměstek hejtmana MS kraje Jakub Unucka, primátoři Karviné a Havířova Tomáš Hanzel a Jana Feberová a starosta Orlové Tomáš Kuča. V okrese je stále jedna z nejvyšších nezaměstnaností, přitom firmy i zde marně hledají kvalifikované síly.

„Spojujeme síly s Karvinou, Havířovem a Orlovou a začínáme dělat konkrétní kroky pro to, aby zejména mladí, vzdělaní lidé neodcházeli za prací jinam, ale našli uplatnění a dobré podmínky k životu v Moravskoslezském kraji. Atraktivní zaměstnání lidem musejí nabídnout hlavně podnikatelé, města a obce pak všechno kolem - kvalitní dopravu, dostupné bydlení, školy, školky, služby,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Projekt Zaměstnanecká mobilita umožní lidem, kteří žijí v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností, dojíždět do práce mimo bydliště zadarmo. Kraj bude financovat 300 ročních karet ODIS, po stovce pro přistěhovavší se do tří zmíněných měst. Už od září bude možné se na krajském úřadě o karty hlásit.

„Samotné firmy mají omezené možnosti, jak své zaměstnance motivovat levným bydlením, dotacemi na dopravu, nebo rekvalifikačními kurzy. Tomu ale můžeme pomoci my, kraj i stát a bude dobře, když budeme spolupracovat a své postupy koordinovat. Proto iniciativu vítáme,“ konstatoval primátor Karviné Tomáš Hanzel s tím, že Karviná především nabízí dobré podmínky k životu. „U nás je o něco levnější bydlení než například v Ostravě, přitom dojíždění zabere minimum času. Podmínky k životu jsou v Karviné přitom velmi dobré, je tu vše, co člověk potřebuje. Zakládáme si i na tom, že Karviná má opravdu nadstandardní volnočasové možnosti, do této vybavenosti jsme investovali doslova stovky miliónů korun. Město samo má dost míst ve školkách i v základních školách a fungují u nás jesle pro nejmenší děti. Jsou tu střední i vysoké školy,“ upozornil primátor Karviné Tomáš Hanzel.

„Máme zájem nalákat mladé lidi do Havířova a udržet si zde absolventy středních a vysokých škol. V Havířově máme dostupné bydlení, místo ve školkách i školách. Město má strategickou polohu vůči ostatním městům a velmi dobrou dopravní dostupnost,“ uvedla primátorka Havířova Jana Feberová.

„Považuji to za první krok ve společném úsilí kraje a našich měst udržet zejména mladé lidi v našich městech a zároveň je přilákat. Snažíme se čerpat z jedné z konkurenčních výhod, a to snadné dosažitelnosti z okolních měst a snadné nabídky bydlení, služeb a dalších aktivit. Věřím, že to pomůže i našemu kraji v zaměstnanosti a pracovní mobilitě,“ řekl starosta Orlové Tomáš Kuča.

Na projektu se spolupodílí také společnost RESIDOMO - nabízí slevy nájemního bydlení na Karvinsku - jak pro nové zaměstnance zapojených firem, tak pro čerstvé absolventy škol. „Obě cílové skupiny jsme připraveni podpořit startovacím nájmem, tedy až padesátiprocentní slevou v prvním, třicetiprocentní slevou v druhém a patnáctiprocentní slevu v třetím roce. Hlavními podmínkami pro dosažení této slevy je mimo jiné získání trvalého bydliště v Karviné, Havířově či Orlové, s výjimkou absolventů, a uzavřený nebo platný pracovní poměr se zaměstnavatelem v rámci kraje,“ mluvčí společnosti RESIDOMO Kateřina Piechowicz.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.