Unucka (ODS): Hackathon představuje zcela nový ekosystém lidí, které spojují chytré nápady a řešení

05.06.2019 9:09

Na třicet datových analytiků, programátorů a designérů služeb z celé republiky přijelo na třídenní Design & Data Hackathon. V Impact Hub Ostrava přemýšleli o využití dat a technologií pro zlepšení života v Moravskoslezském kraji, například v dopravě nebo při sportování.

Unucka (ODS): Hackathon představuje zcela nový ekosystém lidí, které spojují chytré nápady a řešení
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Účastníci hackathonu měli k dispozici atraktivní datové sety z Dopravního podniku Ostrava, od společností Koordinátor ODIS, Keboola, Meteopress, CodeFlow (Codiac.io), Stora Enso, Impact Hub a dalších. Své myšlenky mohli konzultovat s experty z celé ČR, představiteli veřejné sféry a odborníky na regionální rozvoj.

„Na návrh inovativních řešení v dopravě a environmentu a vznik demo aplikace měli analytici a programátoři 24 hodin intenzivní práce. Výsledkem je několik originálních nápadů a řešení. Hodně mladých lidí nepotřebuje nutně dotace, ale spíše příležitost, inovativní prostředí a důvěru pro své kreativní myšlenky a často i netradiční přístup k problému. Hackathon je určen právě pro ně. Chceme vytvořit zcela nový ekosystém lidí, které spojují chytré nápady a řešení a jsou aktivní,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Vítězný tým letošního Design & Data Hackathonu navrhl, jak predikovat vývoj lesů v závislosti na meteorologických podmínkách a šíření kůrovce.  Projekt staví na analýze ortofotosnímků pořízených multispektrální kamerou, která může zjednodušit mapování a katalogizaci zelených ploch a v kombinaci s využitím dronů také zrychlit a zlevnit sběr dat. Porota ocenila přínosy projektu na principech Tech for Good a jeho společenský přesah, což bylo jedním z kritérií hodnocení projektů. Velkou část 50tisícové odměny věnují vítězové na charitu.

Další projekty se zaměřily například na multispektrální analýzu dat z dopravy a hledání korelací pro predikci budoucího stavu nebo na možnosti sportovního vyžití s ohledem na aktuální stav počasí a kvalitu ovzduší.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …