VLASTA: Místní referendum o miliardové radnici Prahy 10 chceme v termínu komunálních voleb

14.08.2014 13:01

VLASTA – koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL a LES vyzývá zastupitele Prahy 10 k tomu, aby byl dán prostor občanům k vyjádření jejich názoru ve věci rekonstrukce či výstavby budovy radnice Prahy 10. Koalice VLASTA se zapojila do sběru podpisů k petici „STOP miliardové radnici na Praze 10“ a trvá na svém původním postoji: hlasování o radnici za miliardu se má uskutečnit v termínu komunálních voleb 10. a 11. října 2014, a ne během 1. či 2. kola doplňovacích voleb do Senátu.

VLASTA: Místní referendum o miliardové radnici Prahy 10 chceme v termínu komunálních voleb
Foto: vlasta10.cz
Popisek: VLASTA – koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL a LES

Tento zcela nevhodný termín navrhuje současné vedení radnice, jež zároveň tvrdí, že chce dát průchod demokracii. Koalice VLASTA míní, že bezmála 10 000 podpisů občanů nesmí být ignorováno. Komunální téma se má řešit s komunálními volbami. Jiné řešení je zavádějící!

„Varianta uspořádat referendum s 2. kolem senátních voleb, které se nemusí vůbec uskutečnit, je špatná. Nenaplňuje záměr zapojit do rozhodování co nejvíce občanů-voličů. Druhým důvodem je nepochybný fakt, že senátní volební obvod se nekryje s hranicemi městské části Praha 10, “ tvrdí Pavel Mareš (KDU-ČSL), dvojka na kandidátce koalice VLASTA. „Je zkrátka správné uspořádat referendum 10. a 11. října. Aby bylo referendum závazné, musí přijít nejméně 35 % voličů,“ připomíná Mareš jednu z podmínek zákona o místním referendu.

Koalice VLASTA také připomíná, že ještě na konci června označovali radní Prahy 10 snahu o vyvolání referenda za předvolební boj a akce byla důsledně přehlížena. Až tehdy, když se sesbíral potřebný počet podpisů, se strany zastoupené v radě domluvily a během letních prázdnin, kdy řada občanů v Praze ani není, vyhlásili „poptávkové řízení“ po otázkách do referenda, které by uspořádala sama radnice.

„Kdo tu jedná účelově? Kdo se na poslední chvíli pokouší proti sobě nepopudit veřejnost? Kdo chce naředit tvrdě vybojované referendum anketou, k níž se nemohli vyjádřit tisíce občanů Prahy 10 pobývajících na zasloužené dovolené?“ ptá se Renata Chmelová, lídryně koalice VLASTA a spoluorganizátorka petice Stop miliardové radnici. „Věříme, že občané tyto dvě věci spravedlivě rozsoudí. Věříme, že odliší upřímnou snahu ušetřit obecní rozpočet a rozhodnout o sídle radnice transparentně od politických hrátek stávající široké radniční koalice“, uzavírá svůj komentář Renata Chmelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…