Váhalová (ČSSD): Parlament jednal o kompenzacích podnikům postiženým letošním suchem

14.09.2017 12:50

Poslanecká Sněmovna jednala, kromě vydání A. Babiše a J. Faltýnka k trestnímu stíhání, také o zprávě vlády o kompenzacích podnikům postiženým letošním katastrofálním suchem.

Váhalová (ČSSD): Parlament jednal o kompenzacích podnikům postiženým letošním suchem
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Přednesl ji ministr zemědělství M. Jurečka. V rámci debaty bylo konstatováno, že v současné době český zemědělec, ať už velký, střední nebo malý, není v lehké situaci a úspěšný růst české ekonomiky se méně promítá do rozvoje českého zemědělství i v důsledku klimatických změn v podobě sucha.

V České republice rychle ubývá podzemních vod, nedostatkem může být při dlouholetém suchu ohroženo až 75 % území. Situaci zhoršují i nadměrné odběry vody, při kterých se podzemní rezervoáry vody nestačí doplňovat.

V důsledku sucha došlo k výraznému propadu sklizně za rok 2017 a v letošním roce naši zemědělci sklidili ve srovnání s minulým rokem o milion tun méně, což je zhruba o 13,2 % méně proti roku 2016. Nejvíce se to projevilo na obilovinách, kde činí odhadovaná ztráta asi 4 mld. Kč. Celkové škody za obiloviny, řepku, trvalé travní porosty a kukuřici představují odhadem částku kolem 7,5 mld. Kč. Podle Agrární komory škody, které jsou hlavně na Moravě, dosahují 10 až 12 mld. Kč a žádá vládu, aby jako kompenzace za letošní sucho vyplatil stát zemědělcům 3,5 až 4 mld. Kč korun.

Ministerstvo zemědělství zvažuje možnost kompenzace částkou 4 mld. Kč a hledá možnosti, jak ze státního rozpočtu tuto částku zajistit a nasměrovat prostředky ve formě kompenzace do nejvíce postižených oblastí.

Kompenzace však neřeší problém sucha v dlouhodobém horizontu, ani dlouhodobé problémy českého zemědělství.

I když se v ČR zachovalo ve značné míře velkoplošné hospodaření, což umožnilo našemu zemědělství přežít, máme důležitý úkol zvyšovat soběstačnost a potravinovou bezpečnost.

Další problém českého zemědělství, který stěžuje jednání o kompenzacích, je účast faktického vlastníka Agrofertu v politice. V části informované veřejnosti totiž převládá mínění, že většinu dotací do zemědělství získává Agrofert.

Závěrem Poslanecká sněmovna přijala usnesení: „Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci ministra zemědělství o řešení následků katastrofálního sucha a žádá zemědělský výbor aby zkonkretizoval jednotlivá opatření."

Zemědělský výbor se má touto otázkou zabývat na svém výjezdním zasedání 14. 9. 2017 v Jihlavě.

Dana Váhalová

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.