Valachová (ČSSD): Mladý Klaus v boji s vlastními démony

04.08.2018 14:59

Je čtvrtek 4. prosince 2014, krátce před polednem. Osm poslanců ODS zvedá ruku pro usnesení Poslanecké sněmovny „k podpoře občanského vzdělávání“, tři se zdržují hlasování, zbylých pět není přítomno.

Valachová (ČSSD): Mladý Klaus v boji s vlastními démony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Jedním z oněch osmi „zaprodanců“ je také předseda ODS Petr Fiala. Kdo si chce prostudovat záznam hlasování, najde ho ZDE, stenografický protokol pak ZDE.

Usnesení sněmovny (jde o Sněmovní dokument 1700) mimo jiné nabádá vládu, aby připravila celkovou koncepci občanského vzdělávání.

Pondělí 30. července 2018. Poslanec za ODS Václav Klaus ml. zveřejňuje blog, kde v reakci na to, že vláda projednává „Koncepci občanského vzdělávání v České republice“, nazývá tuto koncepci „vymýváním mozků“.

Což mu nestačí a projevuje svoje neznalosti celou sérií faktografických nesmyslů. Podle této hromádky výmyslů je koncepce výsledkem spiknutí „nemarxistické levice“ a stojí za ní Jiří Dienstbier, Kateřina Valachová a další.

Tak pravda je taková, že ono usnesení Poslanecké sněmovny, na jehož základě je po čtyřech letech předložena tato koncepce, navrhnul v roce 2014 poslanec za KDU-ČSL Jiří Mihola. A můžeme se podívat, kteří další zástupci „neomarxistické levice“ tehdy pro usnesení zvedli ruku. Tak například to byli známí levičáci Jaroslav Faltýnek či Radek Vondráček z ANO, Miroslav Kalousek a Jan Farský z TOP09 – Starostové, Zbyněk Stanjura a Miroslava Němcová z ODS, lidovec Marian Jurečka a také Tomio Okamura. Prostě přehlídka typických neomarxistů.

Když jsme tedy u toho – ani já, ani Jiří Dienstbier jsme tehdy nebyli poslanci.

Nicméně vláda reagovala, což se ostatně od vlády v případě usnesení Poslanecké sněmovny očekává. A začala na koncepci občanského vzdělávání pracovat.

To základní, co asi Klausovi ml. na oné koncepci vadí, je podle něj „vymývání mozků“. Píše totiž: Je jasné, co tam bude.(…) Bude tam snaha vymývat dětem ve školách mozky, což už beztoho mnozí dělají, ale ne všude stejně intenzivně. Budou učit děti rozeznat „Fake news“, namísto toho, aby je učili o svobodě slova a toleranci jiných názorů.

Vtipné je, že autor blogu vlastně přiznává, že vládní koncepci nečetl, že pouze předpokládá, co v ní bude. A že ho nejvíc rozčiluje, že by snad někdo mohl dětem říkat: „Není třeba hned věřit každé zprávě, kterou najdete na sociálních sítích. Je fajn tomu věnovat nějaký čas a informace si ověřit. Máme zde u nás totiž naštěstí svobodu slova, takže i když někdo umístí na sociální sítě zcela vymyšlenou zprávu nebo nějakou upravenou zprávu, kterým často říkáme „fake news“, může to udělat a je na každém, aby se s tím nějak vyrovnal.“

Fakt je, že někteří lidé z okruhu Václava Klause ml. věří dost divným věcem. Stačí si otevřít weby jako Protiproud či Bez politické korektnosti, kde se zcela vážně diskutuje o chemtrails, iluminátech, novém světovém řádu, zednářských či židovsko-zednářských spiknutích a kde se zmizení malajského letadla z března 2014 vysvětluje jeho únosem na vojenskou základnu Diego García. V tomto okruhu lidí, kteří fake news vytvářejí na běžícím pásu, bychom našli i fandy největšího podvodu v dějinách, totiž toho, že Země je kulatá. Ona je totiž ve skutečnosti placatá, což přece potvrzuje Bible.

Možná má někdo představu veřejného školství takovou, že dáme dětem vybrat: Země je buď kulatá, nebo placatá. Čáry za letadly jsou kondenzovaný vzduch nebo chemikálie zotročující svět. No, nevím – tenhle bezbřehý relativismus je na mne trochu moc.

Zpátky k věci. Bylo by dobré si připomenout, co tehdy Poslanecká sněmovna hlasy všech stran kromě komunistů přijala. Mimo jiné zde stojí, že dle názoru sněmovny (a také poloviny poslanců ODS) je občanské vzdělávání v demokratickém duchu opakem indoktrinace a politické propagandy, kterou provozují nedemokratická politická zřízení. Sněmovna také zdůrazňuje, že cílem občanského vzdělávání je vychovávat svobodné občany, tedy občany, kteří jsou schopni vlastního kritického úsudku o veřejných záležitostech, kteří jsou nakloněni osobnímu aktivnímu zapojení do veřejného dění a respektují při tom základní lidská a politická práva ostatních občanů. A konečně sněmovna zdůrazňuje, že občanské vzdělávání v České republice musí být založeno na demokratických principech, kterými rozumí zákaz indoktrinace, prezentaci kontroverzních témat z více různých úhlů pohledu a podporu samostatného myšlení občanů.

Na čem z toho je něco špatného?

Kateřina Valachová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…