Valachová (ČSSD): Požadujeme odhalování všech forem sexuálního násilí

15.07.2021 13:21 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k požadavku zpřísnění postihu za sexuální násilí a důslednou ochranu oběti

Valachová (ČSSD): Požadujeme odhalování všech forem sexuálního násilí
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Již před několika týdny jsem Iniciovala prohlášení skupiny poslankyň a poslanců ke zpřísnění postihu za sexuální násilí a důslednou ochranu oběti.

V úterý pořádal kolega Jakub Michálek odborný seminář na toto téma. Kvůli jiné práci jsem se nemohla zúčastnit, ale zaslala jsem k tlumočení účastníkům toto stanovisko:

1. Požadujeme posílení prevence a odhalování všech (i skrytých) forem sexuálního násili - chceme vzdělávací a preventivní programy ve školách, systémovou metodickou i další podporu ve struktuře policie (podobně, jako svého času u odhalování domácího násilí).

2. U policie a také justice požadujeme zpracování metodických usměrnění a doporučení, využití všech dostupných nástrojů v justici pro sjednocení výkladových stanovisek a procesních postupů zejména pro ochranu obětí sexuálního násilí, pro posílení jejich práv a zabránění jejich stigmatizace.

3. Je nutná úprava hmotněprávních a procesněprávních pravidel pro posílení ochrany obětí (zejména úprava ukládání podmíněných trestů a úprava hranice trestní sazby, úprava vůle oběti jako znaku trestného činu - vyjádření nesouhlasu nepodmiňovat existencí fyzického odporu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…