Válek (TOP 09): Vláda musí být konečně transparentní

06.03.2021 9:25

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že má Česko momentálně objednané vakcíny pro zhruba 11 milionů osob. Nicméně samo přiznává, že nikdo nedokáže přesně říct, kdy objednávka dorazí.

Válek (TOP 09): Vláda musí být konečně transparentní
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Takové zmatky a nejasnosti musí skončit. Vláda musí jednoznačně zodpovědět, kdo je za strategii nákupu zodpovědný a proč v ní zvolil právě takové množství dané vakcíny. Bez znalosti těchto údajů budou mít lidé pouze mlhavou představu o tom, kdy se očkování dočkají.

„Jsem přesvědčen, že v případě objednávky vakcín nesmí platit nechvalně proslulé pravidlo zatloukat, zatloukat, zatloukat. Vláda musí být konečně transparentní,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

Vláda musí postupně odpovědět na základní otázky.

  • Kdy se Česko dočká daného typu vakcíny?
  • Kde se budou moci lidé očkovat? Využijí se očkovací centra?
  • Kdo bude očkování provádět? Zapojí se do procesu praktičtí lékaři?
  • Proč zvolila v objednávce daný typ vakcíny?

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Proto důsledně vyzýváme vládu, aby:

  1. každý týden pravidelně zveřejňovala, jaké množství vakcín od jakého dodavatele do Česka skutečně dorazilo. K úplnému zhodnocení je zapotřebí, aby vláda také uvedla, zda skutečný počet dorazivších vakcín odpovídá vládní objednávce. Jedině díky znalosti tohoto údaje budeme schopni určit, jestli je vláda ve svém počínání úspěšná a hlavně, kdy se vakcíny dostanou k lidem;
  2. vysvětlila, jak její očkovací strategie vychází ze skutečnosti, že většina objednávek vakcín připadá na firmu Pfizer. Ministerstvo zdravotnictví opakovaně tvrdí o vakcínách Pfizer, že je nemožné využít k jejich distribuci síť praktických lékařů. Předpokládáme, že příslušné ministerstvo dokáže vysvětlit, jak je na to logisticky a kapacitně připravené.
  3. jednoznačně řekla, zda její strategie počítá s tím, že některé objednané vakcíny stále ještě nejsou schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (na schválení čeká vakcína Johnson & Johnson) a jejich dodání může ještě pozdržet prodleva;
  4. zdůvodnila jak a v jakém termínu chce dosáhnout schválení české vakcíny ze strany EMA. Vláda ve výzkumu české vakcíny pokračuje a uvolnila na něj dalších 250 milionů korun. Vývoj projektu, který trvá půl roku bez hmatatelných výsledků, u nás nevzbuzuje důvěru. Podmínkou úspěšnosti “české vakcíny” je, abychom během jednoho roku od začátku vyústil k produkci samotné schválené vakcíny (podobně jako stávajících vakcín). Nic nenasvědčuje tomu, že by takový časový horizont byl nyní reálný;
  5. razantně odmítla riskovat zdraví Čechů nákupem vakcín z Číny či Ruska, které neprošly certifikací EMA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.