Vandas (DSSS): Pro Duchcov to bude konečně tolik požadovaná změna k lepšímu

07.11.2014 9:59

Historický průlom. I tak se dá hovořit o ustavujícím čtvrtečním zasedání zastupitelstva v Duchcově na Teplicku. Poprvé za svoji existenci je Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) ve vedení města a má svého radního.

Vandas (DSSS): Pro Duchcov to bude konečně tolik požadovaná změna k lepšímu
Foto: DSSS
Popisek: Tomáš Vandas, předseda DSSS

Koalici v Duchcově utvořily společně DSSS, ČSSD a KSČM, což v součtu znamená 12 mandátů z 21 členného zastupitelstva. Dosavadní starostka Bártová tak se svým uskupením Šance pro Duchcov skončila v opozici, stejně tak jako ODS, TOP 09 a Duchcov – město rovnosti (dohromady 9 mandátů).

Novým starostou Duchcova byl zvolen Zbyněk Šimbera (ČSSD) a místostarostou Stanislav Strohmeier (KSČM). Předseda krajské organizace DSSS Ústeckého kraje Jindřich Svoboda byl zvolen do rady města a bude i předsedou bezpečnostní komise, k nové koalici uvedl: „Ihned po zveřejnění konečných výsledků komunálních voleb v Duchcově mi bylo jasné, že je pouze jediná možnost, jak sestavit většinovou koalici bez politického hnutí Šance pro Duchcov (za které kandidovala i minulá starostka Bártová). I když jsme zpočátku měli problém jít do koalice s některými členy za KSČM, tak nakonec po velké čistce zvolených zastupitelů ve zmiňované straně (mandátu se postupně vzdalo 8 zastupitelů) jsme došli ke stavu, ve kterém si dokážeme koalici s KSČM představit.

Pouze jeden ze čtyř zvolených zastupitelů je členem KSČM a ostatní tři jsou nezávislí kandidáti. Se spoluprací s ČSSD nebyl problém žádný a celkem rychle byla uzavřena vzájemná dohoda, ze které následně vznikla koaliční smlouva. Za sebe jsem upřímně rád, že se nám podaří prosazovat naše programové body a konečně postupně měnit Duchcov v bezpečnější město, což by šlo z opozice jen velmi těžko, jestli vůbec..."

Ustavující zasedání zastupitelstva v Duchcově sledoval také předseda DSSS Tomáš Vandas, který vidí vznik koalice pozitivně. „Měl jsem možnost hovořit se zástupci komunistů i socialistů v rámci koaličních jednání a musím říct, že jejich přístup byl naprosto korektní a férový. Myslím si, že to pro Duchcov a pro místní občany to bude konečně tolik požadovaná změna k lepšímu,“ dodal Vandas.

V sedmičlenné radě města budou mít ČSSD a KSČM po třech zástupcích, dělníci obsadí jeden post.

Nová koalice se chce v programu zaměřit zejména na bezpečnost občanů ve městě, zefektivnit práci městské policie, včetně asistentů prevence kriminality, důrazně postihovat rušení nočního klidu, znečišťování nebo poškozování veřejného majetku, nebo majetku jiných osob a s městem neprojednané zábory veřejného prostranství.

Mezi další programové priority patří například lepší hospodaření s finančními prostředky města, lepší dopravní obslužnost, pro děti do 12ti let a občany nad 65 let prosadit městkou dopravu zdarma, zefektivnění bytové politiky, zasadit se o udržení provozu městské nemocnice a spolupracovat s jejím vedením a pomáhat při řešení případných problémů.

Účast dělnické strany v duchcovské vládnoucí koalici znamená signál veřejnosti a do ostatních měst a obcí v České republice, že DSSS je stranou, se kterou se ty ostatní již nebojí spolupracovat. I když se to asi Lidovému domu líbit nebude…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: DSSS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu