Vaněk (ODS): Čeho je moc, toho je příliš

03.06.2016 9:34

Ano, mluvím o krocích Evropské komise, která poté, co slovy svého předsedy Junckera slíbila, že se bude svým občanů méně plést do života, činí tak čím dál tím více.

Vaněk (ODS): Čeho je moc, toho je příliš
Foto: Archiv ODS
Popisek: Tomáš Vaněk

Krokem, který je v současné době „na spadnutí“,  je  zběsilá snaha o prosazení směrnice Evropského parlamentu - novela 91/477/EHS o regulaci zbraní,  stručně řečeno o odebrání legálně vlastněných zbraní bezúhonným občanům.

Snahou je tuto technicky a věcně nesmyslnou a terorismus neřešící směrnici prosadit do konce holandského předsednictví  a to v ještě  tvrdší formě než byl původní, posledních 6 měsíců diskutovaný návrh.

Evropská komise nás tímto návrhem vrací, pokud jde o regulaci zbraní, do dob Protektorátu „Čechy a Morava“  a doby „Reálného socialismu“.

Co s tím?

Rád bych připomenul, že jak Poslanecká sněmovna tak i Senát  tento návrh odmítly „napříč politickým spektrem“.  Nicméně, to je jen a jen první krok.

Stále hrozí, že směrnice bude prosazena silou, formou většinového hlasování ministrů vnitra,  jako se stalo i v případě kvót na migranty.

Očekávám od našich zákonodárců, že alespoň v tomto případě nebudou „držet hubu a krok“  a podniknou proti tomuto nesmyslu další aktivní kroky. A že ti, kteří přispěli k podpisu Lisabonské smluvy se alepoň zastydí a uvědomí si, čemu všemu „otevřeli dveře“.

Co by to mohlo být?

Především je nutno si uvědomit, že směrnici prostě nemusíme implementovat do našeho právního řádu, a nebo ji implementovat a neplnit. EK nás pak může dát k Evropskému soudu a mezitím vyhrožovat kde čím, podobně jako teď vyhrožuje Polsku a před tím vyhrožovala Maďarsku.

Nicméně na řadu možných "opatření" ještě stále platí právo veta (nejsou v režimu většinového hlasování) a lze očekávat, že by nás V4 podpořila. 

A odklad a získání času může v tomto případě znamenat mnoho, protože vývoj uvnitř EU je teď mimořádně nepředvídatelný.

Pokud někdo bude tvrdit, že implementovat  prostě "musíme", lze se mu jen vysmát. Pravidly se dnes v EU neřídí  nikdo...  a něco reálně vynutit lze jen vojenskou okupací, což už jsme ostatně  v roce 1968 zažili.

Dalším krokem by mělo být uspořádání referenda v této otázce, podobně jako bude vyhlášeno v Maďarsku v otázce kvót na přijímání migrantů.

Přiznávám se tímto k jisté naivitě, ale stále doufám, že i pro konání dnešních EUroelit existují jisté meze. A pokud ne, je v zájmu všech našich občanů a koneckonců i v zájmu zachování EU jako prostoru známých 4 svobod, tyto meze jasně definovat.

Nevím, jak se zachovají naši zákonodárci, vláda a občané v této a dalších podobných otázkách.

Ale sám za sebe mohu říci, že můj „pohár trpělivosti“ již přetekl.

A toho, kdo by snad podpořil tuto a podobné další směrnice a nařízení, ať již přímo nebo nepřímo, nepodpořím já ani na místo nosiče zavazadel na nádraží. A doufám, že nebudu sám.

P.S. tato glosa vyjadřuje jen a jen mé názory.

Tomáš Vaněk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.