Velebný (ČSSD): Výjezdní zasedání na Bruntálsku padlo na úrodnou půdu

03.04.2016 11:39

Poslanec Ladislav Velebný zorganizoval na Bruntálsku dvoudenní výjezdní zasedání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jeho hodnocení je pozitivní a vše padlo na úrodnou půdu.

Velebný (ČSSD): Výjezdní zasedání na Bruntálsku padlo na úrodnou půdu
Foto: Archiv Ladislava Velebného
Popisek: Ladislav Velebný

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vyrazil na dvoudenní výjezdní zasedání do bruntálského regionu. Místopředseda výboru a poslanec Parlamentu ČR Ladislav Velebný ho zorganizoval na středu 30. a čtvrtek 31. března 2016. „Kolegy ze zemědělského výboru jsem na Bruntálsko pozval kvůli tomu, aby se osobně seznámili s problematikou našeho regionu. Je důležité se zabývat i zemědělstvím, které v minulosti dostalo velkou ránu v dalším rozvoji. Záleží mi na našich regionálních zemědělcích, kterým tímto způsobem chceme pomoci, aby se mohli s námi podílet na tvorbě zemědělské legislativy a lepších evropských podmínek. Setkání hodnotili pozitivně, tak jsem rád, že vše padlo na úrodnou půdu,“ přiblížil poslanec Velebný.

Ve středu odpoledne poslanci jednali se zástupci regionální pobočky Agrární komory ČR a místními zemědělci. Řešila se deprivatizace státního zemědělského majetku a společná zemědělská politika se zaměřením na dotace. „Nedokončená privatizace zemědělských objektů komplikuje životy našim zemědělcům. Brzdí rozvoj podhorského zemědělství, znemožňuje čerpání dotací. Do nevlastněného majetku mohou zemědělci stěží investovat,“ pokračoval místopředseda výboru Velebný.

Podle něho z jednání s Agrární komorou a místními zemědělci vyplynulo, že dokončení privatizace v zemědělství brání především dva faktory. „Je to nedostatečná personální kapacita k dořešení legislativy v této oblasti a bohužel i problémová koordinace mezi ministerstvem financí, ministerstvem zemědělství a Státním pozemkovým úřadem. Tyto instituce by si měly sjednat nápravu a nekomplikovat rozvoj regionálního zemědělství,“ dodal poslanec.

Delegaci zajímalo území, kde se plánuje výstavba vodní nádrže

Členové sněmovního zemědělského výboru během dvou dnů zároveň navštívili zemědělskou farmu v Janovicích na Rýmařovsku, která je zaměřená na živočišnou výrobu, a také zemědělskou farmu se zaměřením na živočišnou výrobu v místní části Krásné Loučky v Krnově. V prostorách nového Pivovaru Hasič v Bruntále se setkali se zástupci Svazu pivovarů a sladoven a seznámili se s prezentací trendů českého pivovarnictví a sladovnictví.

V rámci čtvrtečního programu poslanci také navštívili vodní dílo Slezskou Hartu, kde proběhla prezentace ředitelem Povodí Odry Jiřím Pagáčem a prohlídla hráze. Delegaci zároveň zajímalo území, kde se plánuje výstavba vodní nádrže v Nových Heřminovech. Tam se zastavila po cestě, když jela jednat na Krnovsko. „Je důležité zabývat se vodním hospodářstvím z hlediska udržování vody v krajině, pokud nechceme opakovat potíže s loňským extrémním suchem. Bude třeba řešit vodní nádrže a zásobárny pitné vody, než bude opravdu pozdě,“ uzavřel dvoudenní výjezdní zasedání místopředseda sněmovního zemědělského výboru a poslanec Ladislav Velebný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.