Vinklátová (SLK): Hrady a zámky v říjnu zvou na pohádky, do muzea i na lampionový průvod

04.10.2021 5:34 | Tisková zpráva

Podzim plný plískanic se pozvolna plíží do kraje. Jakkoliv se to zatím nezdá, slota, mlhy a nevlídno jsou téměř na dosah ruky. Zabavit se v suchu a relativním teple lze na hradech a zámcích. V říjnové nabídce akcí se objevují pohádkové prohlídky, beseda s kastelánem, ale třeba i možnost vylézt na běžně nepřístupnou věž.

Vinklátová (SLK): Hrady a zámky v říjnu zvou na pohádky, do muzea i na lampionový průvod
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„S blížícím se deštivějším a chladnějším počasím hledáme také kryté turistické cíle. A právě památky, hrady a zámky mohou takovým cílem být. Kasteláni se tak snaží zajímavým programem nalákat návštěvníky," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Státní zámek Lemberk zpřístupní středověkou věž během podzimních prázdnin mezi 26. a 31. říjnem. Do konce tohoto měsíce lze na zámku navštívit výstavu, věnovanou životu a skutkům Zdislavy z Lemberka. Více informací je na odkazech ZDE, ZDE a ZDE.

Výstava malířky Jitky Němečkové s názvem Krajinou za očima je do 3. října k vidění na hradu Bezděz. O tom, jak se právě tato památka proměnila během posledních let, jak vypadala letošní sezona a co má správa hradu v plánu na tu příští, bude přednášet kastelán hradu Kamil Seidl v Krajské vědecké knihovně v Liberci 26. října. Webová prezentace Bezdězu je na adresách ZDE, ZDE a ZDE.

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Hrad Grabštejn zve 23. a 24. října na prohlídky veterinárního muzea; začátky jsou vždy v 11 a ve 14 hodin. Obec Chotyně pak 29. října pořádá na Grabštejně lampionový průvod. Více o hradu se lze dozvědět na internetových stránkách ZDE, ZDE a ZDE.

Státní zámek Sychrov zve na pohádkové prohlídky s všeříkajícím názvem Šíleně smutná princezna. Konají se 23. a 24. října vždy v 10, 11, 13, 14 a 15 hodin. Více o Sychrovu se lze dozvědět na stránkách ZDE, ZDE a ZDE.

S ohledem na epidemiologickou situaci je možné, že se některé kulturní akce nebudou moci uskutečnit. Pro aktuální informace je třeba sledovat také webové stránky a sociální sítě jednotlivých hradů a zámků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…