Vinklátová (SLK): Ideální místo pro odpočinek i poznání

19.03.2022 22:09 | Tisková zpráva

Dnes už se příliš nepoužívá, ale historický název malebné krajiny podhůří Lužických hor zní libozvučně: Kunratické Švýcarsko. Samy Lužické hory mají návštěvníkům co nabídnout: příkré zalesněné stráně a hluboká údolí, lidovou architekturu, církevní památky a ohromující skalní reliéfy, nebo historická města s hrady a zámky.

Vinklátová (SLK): Ideální místo pro odpočinek i poznání
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Výlet Kunratickým Švýcarskem lze začít začíná nedaleko návsi v Kunraticích u Cvikova, kde stojí za návštěvu skleněná zahrada výtvarníka Jiřího Pačinka a v případě, že bude otevřený, tak i křišťálový chrám v kunratickém kostele Povýšení svatého Kříže. Cesta pak odtamtud pokračuje po zelené až na rozcestí Pod kloboukem, kde se nalézá odpočinkové místo se smírčím křížem.

„V této oblasti se snoubí historie a krásná krajina s neméně krásnou tradicí sklářského umění. Je to tak ideální místo pro odpočinek i poznání,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na rozcestí se barva trasy změní na žlutou a podél klikatící se řeky Svitavky dovede až ke Kunratickým rybníkům a prvnímu ze skalních reliéfů – kamennému oltáři Nejsvětější Trojice, který byl vytvořen v roce 1740. Ze stejného roku pochází i další reliéf Útěk do Egypta, který se nalézá hned o kousek dál.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

Trasa výletu dál pokračuje podél přírodní památky Rašeliniště Mařeničky dále přes Mařeničky až k neznačené odbočce doprava na konci Dolního rybníka. Lesní pěšinka zavede znovu na žlutou značku, po které turisté dojdou k osm metrů hluboké jeskyni Waltro, pojmenované podle místního obyvatele Waltera Hoffmanna, který tu za druhé světové války ukrýval uprchlé ruské zajatce. K návštěvě láká i kamenná lavička Karlův odpočinek a malebné zákoutí se skalní kapličkou.

Zpět do Kunratic vede cesta skalním úvozem, z Drnovce pak po cyklostezce a neznačené místní komunikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).