Vinklátová (SLK): Jilemnický zámek - kdysi sídlo Harrachů, dnes sídlo Krkonošského muzea

16.11.2020 16:05

Za své sídlo jej měl šlechtický rod Harrachů, dnes se uvnitř nalézá Krkonošské muzeum. Jednou z pozoruhodných pamětihodností v Jilemnici je výstavná budova zámku v renesančním slohu, která je chráněná coby kulturní památka České republiky.

Vinklátová (SLK): Jilemnický zámek - kdysi sídlo Harrachů, dnes sídlo Krkonošského muzea
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Zámek je nádhernou dominantou města. Muzeum provozují Správa Krkonošského národního parku a město Jilemnice. Věnují mu skutečně mimořádnou péči,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na místě dnešního zámku stávala původně ve 14. století tvrz. Renesanční šlechtické sídlo se zrodilo  v 16. století; za zakladatele se považují Křinečtí z Ronova. V roce 1701 koupil panství od Harantů z Polžic a Bezdružic rod Harrachů. Ti se během let 1714 – 1895 zabývali přestavbou zámku do současné podoby. Majetek jim byl během druhé světové války zkonfiskován a připadl státu, jehož majetkem je i v dnešní době. 

Od roku 1953 v zámku sídlí Krkonošské muzeum. K prohlídce nabízí tři různé expozice: historicko-etnografickou, dále pak expozici věnovanou počátkům českého lyžování a kolekci děl z konce 19. a počátku 20. století. Za vidění stojí také unikátní Metelkův mechanický betlém z let 1883 až 1913. Pozornost si zaslouží rovněž sbírka zbraní a obsáhlý soubor pohřebních cechovních štítů nebo nejmenší lněná příze na světě.

Stavbu obklopuje rozsáhlý park, areál dotváří další stavby. V základech někdejšího zahradního domku narazili před časem badatelé pod vedením archeologa Jana Prostředníka z Muzea Českého ráje v Turnově na středověký kostel sv. Alžběty s ostatky Valdštejnů. „Jednalo se o velmi významný objev. V zahradním domku tento objev mapuje speciální expozice,“ doplnila Vinklátová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.