Vinklátová (SLK): Kraví roklí přes Jelení vrch až do Psího kostela

15.08.2020 22:26

Skryté skvosty Libereckého kraje. Místa, o nichž se tolik neví, ale přesto mají čím zaujmout. Jedním z takových je oblast v okolí Ralska, která láká na zvířecí motivy, ať už to je Havraní skála, Kraví rokle, Psí kostel nebo Jelení vrch.

Vinklátová (SLK): Kraví roklí přes Jelení vrch až do Psího kostela
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Tento výlet, který opět umožní poznat kus našeho kraje v místech, která nejsou masivně navštěvovaná, je nenáročnou vycházkou, na které mohou rodiče využít právě zvířecích názvů jednotlivých míst, pátrat se svými dětmi po jejich původu a umocnit tak jejich prázdninový zážitek,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dobrodružství tentokrát začne na parkovišti před sezonním infocentrem Vojenských lesů v Hradčanech u rybníka. Směr cesty ukáže majestátní Havraní skála, která se tyčí na západě nad korunami borovic.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36726 lidí

Modrá značka a Naučná stezka Jeřáb zavede až na vrchol Hradčanské vyhlídky, ze které je možné vidět meandry řeky Ploučnice, bývalé vojenské letiště a zříceninu hradu Ralsko, podle které se jmenuje druhá největší obec v České republice.

Pak se trasa po modré vrací zpět až na křižovatku, z níž se jde po zelené. Zde čeká příjemná procházka ve stínu pískovcových skal, které vytvářejí Kraví rokli. Říká se, že jméno jí dali podle pozoruhodně tvarovaných skalisek turisté.

Z rozcestí nad Kraví roklí cesta pokračuje po zelené přes Jelení vrch až k 35 metrů dlouhému pískovcovému převisu, který přechází do obrovské členité jeskyně. Celý tento útvar se nazývá Psí kostel, někdy také Husův. Jedná se o dlouhou chodbu na skalní terase, která je místy otevřena do údolí a místy přechází do kamenných komor podepřenými přirozenými sloupy.

Kousek od jeskyně je pak k vidění čtyři metry široká a dva a půl metru vysoká Skalní brána. Z rozcestí na Jelením vrchu pak míří trasa po žluté až na Starou lipskou silnici, která dovede podél řeky Ploučnice zpět do Hradčan.

Trasa v délce 9,5 kilometru je určena rodinám s malými i většími dětmi, aktivním seniorům i turistům pohodářům. Mapa trasy je na odkazu ZDE.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.