Vinklátová (SLK): Oldřichovský Špičák láká na pomníček dřevorubce i skalní vyhlídky

12.10.2019 9:20

Výrazný, 724 metrů vysoký strmý vrchol s kovovými žebříky vedenými úzkým skalnatým kaňonem, který dominuje západní části Jizerských hor nad Oldřichovem v Hájích.

Vinklátová (SLK): Oldřichovský Špičák láká na pomníček dřevorubce i skalní vyhlídky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

To je Oldřichovský Špičák, pozoruhodný kopec, který stojí za návštěvu. Kromě jiného i pro malebnou přírodu, která ho obklopuje.

„V okolí Oldřichova se člověk pohybuje v nádherné oblasti národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Je to v každém ročním období jinak barevný les, který má překrásnou, pokaždé jinou atmosféru,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vrchol, na jehož jihovýchodním svahu hory stojí starý pomníček dřevorubce Geisslera, který zde v náručí svých tří bratrů zemřel na zástavu srdce při kácení stromu, byl od roku 1960 do roku 1999 samostatnou národní přírodní rezervací Špičák o rozloze 29 hektarů. Dnes je součástí Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny.

Zdejší skalnatý terén je porostlý smíšeným lesem, prochází tudy naučná stezka Oldřichovské háje a skály. Na pěti kilometrech naučné stezky je umístěno deset tabulí, které návštěvníky seznamují s přírodními zajímavostmi a historií dané oblasti formou krátkého povídání, her, úkolů a kvízu. Součástí stezky jsou dřevěné stoly, kde si návštěvník doplní a osvěží své znalosti o stromech a obyvatelích lesa.

Původní naučnou stezku vybudoval v roce 1986 Český svaz ochránců přírody. Současná podoba stezky vznikla  v roce 2003 jako výsledek spolupráce mezi Správou Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, Českého svazu ochránců přírody a o.p.s. Suchopýr.

Stezka je určena pouze pro pěší, je zde řada schodů a žebříků na skalní vyhlídky, je proto zcela nevhodná pro cyklisty, jejich pohyb je zde ostatně přísně zakázán ochrannými podmínkami národní přírodní rezervace. Pro pěší platí v přírodní rezervaci zákaz vstupu mimo značenou cestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…