Vinklátová (SLK): V nově otevřeném Severočeském muzeu uvítají návštěvníky původní hodiny z věže

25.07.2019 16:05

Až se po rekonstrukci otevře Severočeské muzeum v Liberci, upoutá návštěvníky nově zrestaurovanými exponáty. V novém vstupním vestibulu muzea se po otevření na podzim příštího roku například objeví pohyblivá časoměrná plastika: původní hodinový stroj z muzejní věže.

Vinklátová (SLK): V nově otevřeném Severočeském muzeu uvítají návštěvníky původní hodiny z věže
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Ten byl pořízen v posledním roce výstavby budovy — 1898. Podle typu konstrukce jej zhotovili v dílně hodináře F. X. Schneidera v Bruntále. Dodán do věže muzea byl prostřednictvím libereckého hodináře Leubnera, pokračovatele obchodu s hodinářským zbožím A. Bergmanna, sídlícího v liberecké Vídeňské, dnes Moskevské, ulici. Ve věži muzea sloužil až do konce 70. let minulého století, kdy jej nahradil nový, elektricky řízený stroj, zhotovený firmou Elektročas v Praze.

„V nově otevřeném muzeu budou mít návštěvníci možnost vidět řadu exponátů, které nebyly kvůli svému stavu dosud prezentovány. U věžních hodin ještě mnozí zažili původní hodinový stroj a nyní uvidí, jak vlastně vypadal,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Poté, co stroj přestal sloužit k pohonu hodin na muzejní věži, byl převezen do depozitáře muzea v Raspenavě. Pokrývaly jej nepůvodní nátěry, nekompletní mechanika byla zanesena prachem, zbytky olejů a konzervačních prostředků. V roce 2010 navíc do depozitáře vnikla při záplavách velká voda a mechanismus poničila. Prošel konzervací a od roku 2013, kdy byl zařazen do muzejních sbírek, byl až do začátku současné rekonstrukce budovy muzea po nezbytné konzervaci umístěn na původním dřevěném podstavci podesty schodiště.

V souvislosti s II. etapou modernizace Severočeského muzea v Liberci se rozhodlo o jeho instalaci do nově pojatého vstupního vestibulu. Kompletní práce na jeho restaurování vyhrál ve výběrovém řízení sochař Petr Skála, který má letité zkušenosti z tohoto oboru a kromě oprav hodinových strojů se také stará mimo jiné o údržbu a chod Staroměstského orloje v Praze. Novou architektonickou podobu podstavce stroje i ciferníku navrhuje architekt Michal Hlaváček, který je také hlavním autorem a projektantem 2. etapy modernizace Severočeského muzea v Liberci. 

„Vzhledem k záměru instalovat hodinový stroj jako funkční exponát ve vstupní hale je navrženo osazení automatického natahovacího stroje, poháněného pravidelně elektromotorem, který jej bude udržovat v provozu. Po kompletním restaurování všech částí by měl ukazovat aktuální čas svými původními ručičkami na původních číslicích nového ciferníku. Historický hodinový stroj se tím změní v pohyblivou plastiku, která bude od září příštího roku vítat návštěvníky muzea,“ řekl Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.