Vinklátová (SLK): Vila, muzeum i sušárna - památky v kraji otevírají své brány

06.09.2021 5:34 | Tisková zpráva

Dny evropského dědictví. Vyhlášená akce, díky níž se každý rok v září otevírají návštěvníkům a milovníkům historie brány nejzajímavějších památek včetně těch, které jsou obvykle zčásti nebo zcela nepřístupné. V letošním roce se konají mezi 11. a 19. zářím.

Vinklátová (SLK): Vila, muzeum i sušárna - památky v kraji otevírají své brány
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Jedná se o velmi oblíbenou akci, díky níž se zájemci dostanou do přístupných památek i do zajímavých objektů, které bývají běžně návštěvníkům uzavřené,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Libereckém kraji se do akce zapojilo kolem 40 památek. Bude tak možno navštívit například Kantorovu vilu v Jablonci nad Nisou, Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově nebo sušárnu chmele v Dubé. Přehled všech zpřístupněných památek je k vidění ZDE.

Pořadatelé uchystali spoustu zajímavých akcí. 11. září lze na hradě Valdštejn navštívit Zářijovou dětskou pouť. V předhradí bude po celý den historický kolotoč a malý jarmark s řemeslnými a regionálními výrobky. Na hradě se od 11.30 a 13.30 uskuteční loutková představení souboru Na Židli a krátké koncerty souboru Cantus Jaroměř od 13 a 14 hodin. Po celý den potrvá výtvarná dílna pro děti ve spolupráci s Centrem pro rodinu Náruč. Areál hradu bude pro návštěvníky komplet přístupný včetně interiérů.

Ve stejný den představí své zajímavosti i Jilemnice, a to v rámci komentované prohlídky města. Jilemnická radnice si připravila komponovaný pořad k 125. výročí narození spisovatele Jaroslava Havlíčka, v němž účinkují Jan Luštinec a Pavel Hoza.

Na 12. září jsou připraveny komentované prohlídky železničního muzea Martinice. O víkendu 18. a 19. září se uskuteční v Železném Brodě tradiční Skleněné městečko – setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i laických obdivovatelů sklářského umění a kvalitního řemesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…