Vítek (Volba pro Prahu): Pražský strážník definitivně ztratil motivaci a respekt

09.06.2014 14:17

Kredit městské policie v hlavním městě je v současné době bohužel na tak nízké úrovni, že ji respektují snad pouze senioři a děti na přechodu.

Vítek (Volba pro Prahu): Pražský strážník definitivně ztratil motivaci a respekt
Foto: archiv JV
Popisek: Jiří Vítek, předseda Unie bezpečnostních sborů

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Význam obecního strážníka se vypařil ve chvíli, kdy se strážníci stali především výběrčími pokut za banální dopravní přestupky a hlídači modrých zón. Kasičku radnice musí strážníci plnit za každou cenu s heslem " vyhledej a pokutuj". Bohužel snad každý řidič narazil na hlídku strážníků, kteří celý den hlídají jednu ulici do které prostě omylem vjede snad každý neznalý řidič místopisu a hned bez slušného upozornění si strážník nekompromisně vytahuje bloček. Tak se dnes bohužel buduje vztah strážníka a občana v našem hlavním městě.

Nový ředitel městské policie přicházel do funkce po obžalovaném řediteli Kotroušovi se "zásadní" reformou městské policie , která byla založena na stokrát omletém hesle " více strážníků v ulicích", tedy bez jasné koncepce. Pan Šuster začal reformu významným signálem dovnitř sboru a to tím že strážníka, který nasadil svoje zdraví při výkonu služby propustil nedůstojně  ze zdravotních důvodů, které mu způsobil odvážný zásah. Ono bude opravdu lepší vybírat jen pokuty za parkování než se do něčeho pléct si ted musí říkat většina pražských strážníků. Pan ředitel neřeší ani problém, který už brzy městskou policii zasáhne. Odchod více jak dvouset strážníků, kteří namají potřebné vzdělání na svoji funkci a tedy je čeká  pravděpodobný odchod do civilu. Už dnes jich chybí 261 !!

Možná se tedy brzy dočkáme další náborové kampaně ve stylu Jamese Bonda, kterou zaplatí pražané a následně proběhne rychlé zalepení uvolněných míst nezkušenými nováčky, především mimopražskými, nebo staršímy policisty, kteří opouští státní policejní sbor z důvodu nároku na výsluhu. Pak je pan ředitel využije jako nyní, třeba k nočním uzavírkám ulic Kozí a V kolkovně v rámci snížení hluku , kdy osm strážníků celou noc hlídá ulici kde náhodou bydlí ředitel městské policie Prahy 1. O unikátní služebně pro jednoho strážníka v Havanské ulici, která měsíčně stojí 12 tisíc korun už nemá cenu ani psát, protože dalším zásadním bodem reformy nového ředitele byla i  úspora MP Praha.To je další neskutečná blamáž, uvedu současné vyplácení zaměstnanců v rámci " reorganizace" stanoveným  odstupným  Kolektivní smlouvou. Tedy není možné, aby ředitel ušetřil na mzdových prostředcích ba naopak.

Příkladem  je propuštěný náměstek , který odešel v rámci reorganizace k 30.04.2013 dostal dle dohody 10 odchodných platů a takových případů najdeme více.

Tohle je nějaká úspora nebo dokonce nová koncepce ?. Falešné je i  tvrzení o tom, že na obvody Praha 4, 5. 6 a 7 bylo z kurzu vyřazeno 40 nových strážníků.

Jak jsem zjistil z institutu vzdělávání MP HMP vyřazeno bylo pouze 16 strážníků kteří splnili předpoklady a získali osvědčení na MV. Říkám si, jestli ředitelem městské policie musí být nutně zkušený policista nebo ranař v pěkné uniformě. Možná by stačil jen dobrý ekonom a zkušený manažér ze soukromého sektoru, který má v půlce mozku selské myšlení a v srdci upřimný vztah ke svému městu.

Jiří Vítek, předseda PATRIOTI VOLBA PRO PRAHU a předseda Unie bezpečnostních složek

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.