Vítková (KDU-ČSL): Výstava Santini v Senátu

21.10.2021 21:09 | Tisková zpráva

Jan Blažej Santini Aichel byl český barokní architekt, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Výstavu fotografií Vladimíra Kunce na téma Santini umožnila v Senátu lidovecká senátorka Jaromíra Vítková ve spolupráci se spolkem Putování za Santinim.

Vítková (KDU-ČSL): Výstava Santini v Senátu
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

„Projekt je věnován nadcházejícímu výročí 300 let od úmrtí geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla. Santiniho originální propracované architektonické návrhy představují velké klášterní komplexy, chrámy, kostely, kaple, velké i malé palácové stavby,“ sdělila senátorka Vítková.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v Chodbě místopředsedů Senátu 19. října 2021 a k vidění bude taktéž v rámci Dnů otevřených dveří v Senátu 28. října. Samotnou vernisáž zahájila senátorka Jaromíra Vítková společně s předsedou spolku Putování za Santinim Stanislavem Růžičkou. V hudebním doprovodu jsme si mohli poslechnout Bachovy sonáty od sestry Marie Magdaleny Fuxové. Vystavované fotografie jsou zaměřeny na interiéry a zejména vnitřní klenby Santiniho staveb.

„Santiniho stavby upoutávají vnějším vzhledem a interiéry pro akustiku a světelná vyjádření. Santini za 23 let navrhl téměř sto sakrálních palácových a hospodářských staveb. Mezi ně patří i poutní kostel Jména Panny Marie ve Křtinách, který je označován jako barokní perla Moravy. Bylo mi ctí umožnit tuto výstavu v Senátu a připomenout si tak výraznou osobnost naší architektury,“ zakončila senátorka Vítková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.