Vodička (ČSSD): Zachraňme demokracii - hlasujme pro Drahoše

20.01.2018 10:50

V druhém kole prezidentských voleb naléhavě doporučuji hlasovat pro prof. Jiřího Drahoše. Jen od něj se dá očekávat stabilizace ústavního systému České republiky a udržení demokracie v příštích letech.

Vodička (ČSSD): Zachraňme demokracii - hlasujme pro Drahoše
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Dosavadní prezident, Miloš Zeman, ve své prezidentské funkci opakovaně hrubě porušil elementární principy naší demokracie. Česká republika je parlamentní demokracií. To je její hlavní princip. Spočívá v tom, že vláda je dle čl. 68 odst.1 Ústavy odpovědna Poslanecké sněmovně. Poslaneckou sněmovnu volí lid ve svobodných volbách. Takže přes sněmovnu – a jen přes ni – kontroluje lid vládu. Zeman však opakovaně jmenoval vlády, u kterých bylo od počátku evidentní, že jim důvěra poslaneckou sněmovnou nebude vyslovena. Naposledy jmenoval evidentně neprůchodnou vládu trestně stíhaného Babiše, za to, že jej podpoří v prezidentské kampani. A v tomto hrubém porušování ústavy prezidentem Zemanem je obrovské riziko pro naši demokracii. Může vzniknout autoritativní vláda, která se nebude sněmovně nijak zodpovídat, která si za pomoci mandátu od prezidenta – jakoby „v demisi" – po měsíce či roky bude dělat co chce, a jí ovládaná média ji za to budou nebetyčně chválit a tím ohlupovat občany. V takovéto konstelaci dřímá nebezpečí vzniku autoritativního systému.

Jiří Drahoš je naproti tomu věrohodný. Jasně zdůrazňuje, že vláda se samozřejmě musí zodpovídat poslanecké sněmovně. „Jsem přesvědčen, že prezident má ústavu ctít a má být svázán ústavními zvyklostmi" píše Drahoš. Tím zdůrazňuje přesně to, co je pro naši demokracii nejdůležitější.

Proto naléhavě doporučuji ve druhém kole volit Drahoše. Ostatně, Zeman má mnohé nepopiratelné zásluhy z minulosti, takže se může s dobrým svědomím – i vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu – v poklidu odebrat na zasloužený odpočinek.

Autor je politolog Karel Vodička, region zahraničí – Exil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…