Vondra (ODS): Ztráta čínského trhu by Němce bolela ještě víc

08.12.2022 10:06 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k politice EU, Německa ve srovnání s politikou USA.

Vondra (ODS): Ztráta čínského trhu by Němce bolela ještě víc
Foto: Screen FB Alexandra Vondry
Popisek: Alexandr Vondra (ODS) hovoří v Evropském parlamentu

Utužujeme vztahy s USA.

Na skok ve Washingtonu. S delegací EP jsme dva dny jednali s kolegy v Kongresu. Zatím to na lince EU - US funguje, ale čekají nás možná těžší časy.

1) Ukrajina a Rusko. Tady solidní shoda, že musíme Ukrajině dál pomáhat. Vojensky i hospodářsky. Ale je trochu cítit, že se příští rok může dostavit únava. Macronova slova po návštěvě Bílého domu (byl tu ve čtvrtek) nevěští nic moc dobrého. Ukrajinci proto musí bojovat a uhrát co nejvíc co nejdřív.

2) Green Deal. Tak dlouho EU tlačila USA, aby se přidaly, až Kongres přijal vlastní verzi podpory zelené transformace. Tzv. IRA zákon (Inflation Reduction Act). Skoro 400 mld, ale jen na podporu toho, co se vyrobí v US. A taky míň socialisticky a víc kapitalisticky. Odpočty z daní, nikoli subvence a dotace. A bombónek navíc - žádné součástky z Číny. EU z toho má vítr. Vyloučí to třeba prodej aut na US trhu, pokud se nepřizpůsobíme.

3) Čína. Tím se dostáváme k jádru budoucích sporů. US se chtějí ekonomicky od Číny odstřihnout. Tady budou mít Němci a další mega problém. Konec levného ruského plynu a ztráta trhu v Rusku Němce bolí už teď. Ztráta čínského trhu by bolela ještě víc. Nebude to vůbec jednoduché...

Ještě dodatek k situaci v US - jeden by měl ze zpráv v Evropě dojem, že je tu málem občanská válka. Ale nic takové není na první pohled vidět. Plyn a nafta jsou 5x levnější. Před Vánoci tu všechno svítí, žádné úsporné temno jako v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace