Vondráček (ANO): Tohle přece nemůžete nechat projít, pane ministře. Co je moc, to je moc

08.02.2023 17:33

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 k zákonu o sdružování v politických stranách a v politických hnutích

Vondráček (ANO): Tohle přece nemůžete nechat projít, pane ministře. Co je moc, to je moc
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Já jsem to nedopovídal, možná tu debatu vrátím trochu o kousek zpátky než ji posunula Berenika. Opravdu, budu to brát jako nějaký takticko-strategický pokus o to, dostat zpátky do hry debatu o zákonu o střetu zájmů a v tom případě uznávám, že je to chytrý tah. Ale prosím vás, ten přílepek, který tu dneska máme, ten opravdu není způsobilý k tomu, aby byl ve třetím čtení schválen a aby se z něho stala legislativa téhle země, aby byl součástí českého právního řádu.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21909 lidí

Skutečně jsou tam nedostatky, je to nedomyšlené a je to potenciálně velmi nebezpečné. Mimo jiné se tu svěřují pravomoce Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a vy všichni víte a všichni jsme do jisté míry kritici té instituce, protože když jsme ten zákon přijímali, tak jsme si to asi představovali trošku jinak. A bez personálního zabezpečení, finančního zabezpečení, bez promyšlení, byste chtěli dát možnost tomuto úřadu podávat žaloby a zasahovat do správního řízení.

Dále je tam nějaký problém s retroaktivitou. My budeme mít spoustu času si o tom pohovořit, ale já bych se chtěl tady dovolat právního vědomí a vzdělání pana ministra Šalomouna, který tu sedí, chtěl bych se dovolat právního vědomí ministra spravedlnosti Pavla Blažka a všech, kteří prostě mají nějakou zkušenost s legislativou, kteří mají nějaké právní vzdělání. Opravdu, tohle přece nemůžete nechat projít, pane ministře. Co je moc, to je moc.

Pojďme tedy debatovat o střetu zájmů, vraťme se k té debatě, kterou jsme přerušili minulý rok, protože byly závažnější otázky ve Sněmovně a protože tady ta debata, která bude, tak nám blokovala normální jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…