Vrecionová (ODS): ČR musí zastavit vyplácení dotací Agrofertu

13.11.2020 10:21

Evropská komise zaslala české vládě další reakci na svůj auditní nález, který konstatoval existenci střetu zájmů a tedy neoprávněného čerpání dotací firmami ve vlastnictví českého premiéra Andreje Babiše.

Vrecionová (ODS): ČR musí zastavit vyplácení dotací Agrofertu
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Europoslankyně Veronika Vrecionová vyzývá českou vládu a její složky, aby zastavily vyplácení dotací firmám vlastněným premiérem a zároveň vylučovaly tyto firmy z účasti ve veřejných zakázkách, což zákon o střetu zájmů rovněž zakazuje.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

„Jestliže český premiér Andrej Babiš stále nevidí střet zájmů, když na jedné straně pobírá dotace a na straně druhé rozhoduje o jejich vyplácení, musí reagovat státní orgány a postupovat v souladu se zákony. Vyzývám proto vládu a příslušné složky státu, aby s okamžitou platností zastavily vyplácení všech dotací firmám ve vlastnictví předsedy vlády Andreje Babiše a také aby v souladu se zákonem o střetu zájmů vylučovaly společnosti ve vlastnictví Andreje Babiše z tendrů na veřejné zakázky,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová a připomněla tak mimo jiné veřejnou zakázku za cca 5 mld. Kč, kterou získala společnost Uniles, která je rovněž ve vlastnictví Andreje Babiše.

„V době, kdy je potřeba získat každou korunu do státního rozpočtu, abychom mohli zajistit kvalitní vzdělání, stavět silnice nebo vyplácet důchody, je nutné, aby české úřady nebyly slepé a začaly toto zjevné vyplácení dotací v rozporu s českým zákonem a evropským nařízením řešit,“ dodala Vrecionová.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …