Vrecionová (ODS): Kdo hospodaří na velké ploše, zvýhodňovat nepotřebuje

24.02.2019 18:49

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na zastropování zemědělských dotací

Vrecionová (ODS): Kdo hospodaří na velké ploše, zvýhodňovat nepotřebuje
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Občas dostávám otázku, proč pořád mluvím o malých zemědělcích a výrobcích potravin. Je to právě proto, že vyrábějí kvalitní lokální potraviny a zároveň se starají o půdu a prostředí, na kterém hospodaří. Často jsou to rodinné farmy, které mají k vlastní půdě dlouhodobý vztah. Svou činností ji neničí, ale udržují zdravou.

A také proto, že jsou oproti velkým koncernům a pohrobkům bývalých JZD diskriminovány. Před několika dny to potvrdil zemědělský výbor Evropského parlamentu ve své zprávě – 70 % zemědělských dotací jde v České republice pouze 7 % firem. Samozřejmě že těm největším (však vy víte kterým).

Jak to změnit? Například tzv. zastropováním plateb. Kdo hospodaří na velké ploše, má úspory z rozsahu a zvýhodňovat už nepotřebuje. Naopak malý zemědělec je často nekonkurenceschopný v ceně potravin (protože jeho výroba není „průmyslová“) a podpora mu pomůže uspět. V evropském zemědělství to bohužel jinak nejde. Zároveň bychom měli snižovat celkové výdaje na společnou zemědělskou politiku (zemědělské dotace). Uvidíme, jestli k tomu bude vůle zejména ve Francii. Já to prosazovat určitě budu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině