Vrecionová (ODS): Postoj vlády při vyjednávání rozpočtu EU je chybný a povede k novým daním

20.02.2020 13:49

Evropská rada dnes na mimořádném summitu projednává podobu tzv. víceletého finančního rámce pro roky 2021-2027. Česká vláda tlačí na navýšení výdajů EU, což podle europoslankyně Veroniky Vrecionové v důsledku povede k zavádění nových evropských daní.

Vrecionová (ODS): Postoj vlády při vyjednávání rozpočtu EU je chybný a povede k novým daním
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

„Snaha vlády prosazovat navýšení výdajů EU bude znamenat pouze zvýšení tlaku na nové vlastní příjmy EU, protože čistí plátci více platit odmítají. Již nyní se otevřeně mluví o nových daních, jako je daň z finančních transakcí, digitální daň, uhlíková daň či navýšení příjmů z emisních povolenek,“ uvedla europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

Ve hře je více než 1 100 miliard eur, neboli zhruba 1,1 % hrubého národního důchodu EU27. S prvním návrhem přišla Evropská komise a spočíval na celkových výdajích 1 134 miliard eur, což by byl sice absolutní nárůst oproti stávajícímu období, ale v poměru k HDP se jedná o relativní pokles (z 1,16 na 1,11 % HND). Předseda Evropské rady přišel před čtvrtečním summitem s návrhem rozpočtu, který odpovídá 1,074 % HND.

„Požadavky premiéra na navýšení výdajů na kohezi a zemědělskou politiku jdou navíc proti tomu, co by Česká republika a Evropská unie potřebovaly. Abychom byli schopni i nadále konkurovat asijským ekonomikám nebo Spojeným státům, musíme investovat zejména do výzkumu a inovací nebo výstavby dopravní a energetické infrastruktury. Dotace do zemědělství by naopak bylo potřeba v celé EU postupně snižovat,“ dodává Vrecionová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů