Výborný (KDU-ČSL): Milostivé léto aneb Konec nemravných úroků v Česku

25.05.2020 13:27

Nejspíš jste o tom už četli, nezaplacená pokuta za jízdu "načerno" se s úroky z prodlení a náklady na exekuci nakonec vyšplhala na 25 tisíc, trochu drahý konec večírku, ze kterého se dotyčný vracel a druhý den si už nepamatoval, že nějakou pokutu dostal, ne? Nebo nerozvážná nebankovní půjčka ve výši 5000 korun, která se nakonec pro nesplácení navýšila na kulatých 60 tisíc.

Výborný (KDU-ČSL): Milostivé léto aneb Konec nemravných úroků v Česku
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Ano, v řadě případů si za tyto horentní sumy může dlužník sám, měl zaplatit pokutu 500 korun na místě, nebrat si nezodpovědné půjčky, ale svým dílem k tomu přispěly i zákony, které takové úroky a doprovodné náklady řízení umožnily,“ komentuje situaci zhruba 750 tisíc dlužníků Marek Výborný, poslanec za KDU-ČSL a předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvence a oddlužení.

Dluhy se platit budou!

Spousta lidí se díky tomu dostala do situace, kdy roky splácí jen a jen úroky a k samotnému dluhu se ještě ani nedostali. „Abychom se jako společnost pohnuli dál, musíme s těmito starými dluhy něco udělat a obzvlášť v této době, kdy kvůli koronaviru finanční problémy hrozí dalším desetitisícům lidí,“ dodal Výborný, jenž navrhuje těm, kteří budou aktivní a zaplatí své staré dluhy, rychlý a efektivní způsob ukončení exekucí.

Princip spočívá v tom, že dlužník uhradí původní dluh (jistinu) a k tomu uhradí ještě maximálně jednou tolik na nákladech řízení, úrocích z prodlení apod., to znamená princip 1 + 1. Pokud by tedy měl původní dluh 5 tisíc korun, tak by stačilo doplatit dalších 5 tisíc, tím by byl dluh uhrazen a exekuce ukončena.

V případě dluhu vůči státu by dlužník uhradil vlastní dluh a 500 Kč na náklady řízení, vše ostatní by mu bylo státem v rámci milostivého léta odpuštěno. Tedy nic zadarmo, ale stát může na svých bedrech nést podstatné vyřešení tohoto problému z minulosti, který částečně zavinil i nedokonalostmi legislativy.

Milostivé léto – teď, nebo nikdy!

Účinnost této úpravy exekučního řádu, kterou Marek Výborný připravil, by byla tři měsíce od jeho platnosti. „To znamená, aby se „Milostivé léto“ skutečně týkalo roku 2020, případně 2021. Potřebujeme lidem pomoci hned a vyřešit právě tu pomyslnou kouli u nohy dluhových a exekučních pastí. Prostě šance zásadně snížit počet běžících 4,5 miliónů exekucí. A současně dát šanci věřitelům, že se jim dlužná částka vrátí, a stejně tak dát šanci dlužníkům na legalizaci příjmů a vyřešení svého problému. Prostě pojďte z šedé zóny, máte šanci na nový restart a normální život! S využitím tohoto nástroje pro budoucí dlužníky návrh nepočítá,“ uvedl Výborný.

Musíme se připravit na to, že k současným 4,5 milionům exekucím začnou v následujících měsících přibývat tzv. koronavirové exekuce a společnost není připravena na to, aby tento nápor dluhové pandemie zvládla. „Potřebujeme umožnit lidem v co největší míře fungovat, aby dokázali splatit své dluhy a ne je hned připravit o střechu nad hlavou,“ konstatoval Výborný.

Milostivé léto – fakta a mýty

Odpuštění dluhů lidem nepomůže, protože jsou nezodpovědní

  • Naším cílem není odpouštět dluhy, ty se platit musí a budou, dokonce i úrok nebo penále se bude platit nebo v symbolické rovině i cena práce exekutora a advokáta, který se na žalobě podílel. Cílem Milostivého léta je odstranit nemravné úroky z prodlení a vrátit lidi zpět do normálního fungování. Kdo je zodpovědný a uvědomí si tuhle šanci, ten si dá v příštím životě pozor, aby do podobné situace nespadl znovu. Nejedná se o plošné odpouštění dluhů, naopak musí se zaplatit, stejně jako se musí uhradit ještě jednou tolik na příslušenství u dluhů vůči soukromé osobě!

Jak se takové oddlužení bude financovat?

  • Co se týká osobních půjček (tedy vůči soukromým osobám), musí dotyčný zaplatit celý dluh a k tomu ještě jednou tolik. Je dost možné, že už bude mít zaplaceno a pak požádá o odpuštění zbytku úroků a exekuce bude ukončena.
  • U dluhů vůči státu – například na pojistném, zdravotním nebo na daních se úroky odpustí celé a zaplatí se 500 Kč za náklady řízení.
  • Nikdo v podstatě o nic nepřijde, dluhy budou splaceny, nedoplatí se jedině úroky, které ještě navíc byly v řadě případů extrémně přemrštěné.

Nastaví se ještě nějaké podmínky?

  • Ano, toto milostivé léto, dobrodiní státu, bude časově omezeno. Od nabytí platnosti zákona bude mít dlužník v exekuci nejvýš 6 měsíců na splacení svého dluhu a splnění podmínek zákona. Zaplatit může nejdříve 3 měsíce od chvíle, co zákon vejde v platnost, a tato lhůta potrvá další 3 měsíce.

Bude muset stát najímat nějaké další úředníky, co tohle budou administrovat?

  • Další zvýšení administrativy nepředpokládáme, nedojde ani k zavalení soudů, protože o zastavení exekuce bude rozhodovat exekutor.

Proč nemá mít větší zodpovědnost ten, kdo půjčuje?

  • Už nyní jí má, pokud půjčí špatně – tzn. někomu, kdo je předlužený, tak své peníze už neuvidí. To si každý rozmyslí.

Dnes špatná vymahatelnost dluhů - co teprve, když budeme takto benevolentní?

  • Opatření je na dobu určitou, takže dlužníci se nemohou těšit na to, že by tento nástroj mohli zneužívat. To jednoduše nebude možné. Navíc předpokládáme, že se pomůže především těm, kteří chtějí zodpovědně pokračovat ve svých životech bez dluhů.

Bude-li zaplaceno víc, vracet se nebude

  • Pokud někdo k dnešnímu dni už dlužnou částku plus jednou tolik zaplatil, mohl by rovnou zažádat o ukončení exekuce. Musí však počítat s tím, že takto vzniklý „přeplatek“ mu nebude vrácen, ale náleží věřiteli.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…