Výborný (KDU-ČSL): Školy a Ukrajina

15.03.2022 21:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k adaptaci ukrajinských dětí na české školy

Výborný (KDU-ČSL): Školy a Ukrajina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Nebylo by nic horšího, než kdyby ukrajinské děti zůstaly dlouhodobě pro ubytovnách či penzionech bez další organizované aktivity. Je třeba jim postupně nabídnout zapojeni do adaptačních skupin, škol a dalších aktivit. Legislativa by k tomu měla být do konce týdne připravena, Senát snad Lex Ukrajina schválí také.

Abych poznal situaci přímo v terénu, absolvoval jsem včera řadu jednání. Navštívil ZŠ Bratranců Veverkových v Pardubicích. Mimochodem úžasná škola včetně ukázkové historické třídy nebo prostoru pro skupinové terapie a aktivity. Školní psycholožka zvlášť teď po COVIDu neví, kam dřív skočit. S panem ředitelem jsem probral mnohé, od slabých míst inkluze až po ukrajinské děti a jejich adaptaci.

Následovala krátká návštěva Konzervatoře (i zde jsou připraveni na ukrajinské umělecky nadané žáky), jednání s vedoucím odboru školství Pardubického kraje o praktických krocích, fungování KACPU i chystané legislativě. A v podvečer na našem zastupitelstvu v Heřmanově Městci i zkušenost místní spádové školy, kam už několik dětí z Ukrajiny chodí.

Velké poděkování všem, kdo pomáhají. Je to do značné míry postaveno právě na ochotě a vstřícnosti ředitelů škol a zřizovatelů. Snad se i takto podaří pomoci, aby děti nemyslely na prožité hrůzy z domova a aspoň na chvíli měly opět pocit radosti ze života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.