Vymazal (Piráti): Nechceme, aby se z konopí stal jenom další farmaceutický kšeft

12.05.2020 10:45

Vláda vyslovila souhlas s novelou o konopí. Piráti připojí své návrhy.

Vymazal (Piráti): Nechceme, aby se z konopí stal jenom další farmaceutický kšeft
Foto: Piráti
Popisek: Tomáš Vymazal

Vláda na svém zasedání vyslovila souhlas s novelou zákona o návykových látkách z dílny Ministerstva zdravotnictví, která mimo jiné přináší novou definici návykové látky a umožňuje českým firmám export léčebného konopí. Nicméně významná část návrhu, která se týká zvýšení dostupnosti léčebného konopí, nenaplňuje svůj účel. Piráti, kteří na novelu čekají od loňského září a jako takovou ji vítají, tedy připojí své pozměňovací návrhy.

„Chceme-li zvýšit dostupnost léčebného konopí, musíme umožnit větší konkurenci na trhu. Dnešní situace je taková, že v ČR smí pěstovat jen jedna firma. Budeme proto navrhovat zrychlení a zjednodušení udělování licencí novým výrobcům. Stejně tak chceme umožnit hromadnou přípravu konopných extraktů,” uvádí pirátský poslanec Tomáš Vymazal a dodává: „Pokud pacient v současnosti požaduje extrakt z konopí, lékárna mu jej musí individuálně vyrobit přímo z předepsaného sušeného květu. To je velice nákladné a neefektivní. My požadujeme, aby extrakt bylo možno objednávat ve větším množství už přímo od dodavatele. Lékárna by tak pacientovi už nemusela lék zpracovávat a vyrábět, ale pouze vydat v potřebném množství. Také nám vadí změna týkající se předepisování konopí. Doteď jej bylo možno předepsat na recept s modrým pruhem, který se běžně používá pro návyková opioidní léčiva. Ministerstvo ale přichází s novou speciální kategorií jenom pro konopí, která jej označuje za vysoce návykovou látku. Tato změna nám v kontrastu s extrémně návykovými opioidy připadá zcela absurdní, takže se ji budeme snažit odstranit.”

Vládní novela zákona o návykových látkách není jediná, kterou se teď poslanci budou muset zabývat. Už před více než rokem předložili Piráti svou vlastní novelu o regulaci konopí, která by občanům umožnila vypěstovat si v domácích podmínkách až pět rostlin pro osobní potřebu. Při projednávání vládní novely o návykových látkách budou tedy Piráti iniciovat spojení rozpravy právě s tímto příbuzným návrhem. 

„Piráti nechtějí, aby se z konopí stal jenom další farmaceutický kšeft. Proto požadujeme, aby si občané a zejména pacienti mohli sami pro sebe vypěstovat dostatečné množství konopí doma. Tento krok by neulevil jen strádajícím pacientům a systému veřejného zdravotního pojištění, ale i našim přeplněným věznicím, kde si za tento bezvýznamný prohřešek odpykává svůj trest řada občanů,” uzavírá pirátský poslanec Tomáš Vymazal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…