Vystrčil (ODS): Elektromobilita a trochu fyziky

14.08.2019 11:38

Kromě sucha a kůrovce je čistota ovzduší další žhavé téma. Postupná náhrada osobních aut s dieslovými a benzinovými motory elektromobily bývá pak představována jako jedna z možností, jak situaci zlepšit.

Vystrčil (ODS): Elektromobilita a trochu fyziky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Že elektromobil jezdí na elektřinu a při jízdě nevyrábí výfukové plyny, víme všichni, nevím ale, zda si všichni uvědomujeme také následující:

Polovina elektřiny v České republice se vyrábí v uhelných elektrárnách a třetina v jaderných. Zjednodušeně lze tedy napsat, že každý elektromobil má dnes „vývod svého výfuku“ z poloviny v některé z uhelných a z jedné třetiny v některé z jaderných elektráren.

Průměrný elektromobil potřebuje na ujetí 100 km asi 20 kilowatthodin (kWh). To znamená, že pokud ujedeme s elektromobilem například 300 km, potřebujeme na jeho dobití při příkonu 10 kW dobu 6 hodin. Pro představu příkon 10 kW odpovídá zhruba příkonu 4 současně zapnutých varných konvic. Logicky je tedy zřejmé, že dobití elektromobilu na dojezd 300 km za 3 hodiny z běžné domácí sítě je velmi problematické, protože naše domácí elektrická síť současné tříhodinové zapnutí 8 varných konvic do jedné zásuvky nejspíše nezvládne.

Elektromobil má místo nádrže baterii, která kromě jiného obsahuje vzácné kovy, které se těží s negativními dopady na životní prostředí a někdy i za nedůstojných podmínek například v Africe.

Osobně jsem přesvědčen, že využití elektromobilů zejména v hustém městském provozu je přesto žádoucí a měli bychom je podporovat. Zároveň bychom se však měli snažit o to, abychom více akcentovali shromažďování elektrické energie vyrobené ze sluneční nebo větrné energie ve velkokapacitních bateriích a tyto baterie jsme potom využívali jako „čerpací stanice pro elektromobily“. Pokud toto dokážeme, snížíme jednak zatížení elektrické sítě a zároveň bude skutečně platit, že takto nabité elektromobily budeme opravdu moci při jízdě po právu považovat za téměř bezemisní.

Miloš Vystrčil
místopředseda strany
předseda senátorského klubu

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…