Vystrčil (ODS): Vrací nám paměť

13.04.2016 5:31

Arnolec, malá vesnička u Polné, byl místem březnového sobotního setkání při příležitosti uvedení druhé knihy spisovatele Miloše Doležala o P. Josefu Toufarovi.

Vystrčil (ODS): Vrací nám paměť
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Po knize „Žijme tak, jako bychom dnes zemřít měli“ vychází „Krok do tmavé noci“ - částečně i zájmem veřejnosti vyžádaná druhá kniha o arnoleckém rodákovi Josefu Toufarovi.

K napsání těchto řádků mě přiměl zejména pocit, že je správné, aby co nejvíce lidí vědělo, že atmosféra setkání v Arnolci byla alespoň pro mě opravdu povzbuzující.

Aby co nejvíce lidí vědělo, že kulturní dům v Arnolci byl zaplněn do posledního místa lidmi, které zajímal a zajímá osud faráře ubitého v roce 1950 estébáky.

Aby co nejvíce lidí vědělo, že jsem chvílemi v Arnolci cítil jakousi směs hrdosti a dojetí.

My Češi máme totiž často tendenci si připomínat zejména „své“ zbabělce a zloděje a již mnohem méně mluvíme o „svých“ mučednících a hrdinech. Páter Josef Toufar je mučedník a hrdina a nebyl a není sám.

Básník a historik Zbyněk Hejda prý řekl, že Miloš Doležal vrací Vysočině její paměť. Já si dovolím neskromně dodat, že nejen Miloš Doležal a nejen Vysočině.

Existují totiž desítky, stovky lidí jako jsou například Miloš Doležal nebo starosta Arnolce Ladislav Fiala, kteří se neustále snaží probouzet v nás všech to lepší a to někdy i neúprosným odkrýváním pravdy o naší minulosti.

Nevydržel jsem to a nakonec si dovolím alespoň na závěr připomenout slova z kázání P. Josefa Toufara:

„Žijme tak, jako bychom již dnes zemřít měli, žijme pečlivě jako moudří a vykupujme si časem vezdejším život věčný.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.