Vystrčil (ODS): Závist může zabít demokracii

04.12.2017 13:55

„Tak a příště ať Tě již ani nenapadne do toho zastupitelstva kandidovat. Máš rodinu a dost své vlastní práce. A již vůbec nemáme jako rodina zapotřebí, abys někde povinně veřejně sděloval, kolik máme peněz na účtu nebo jestli naše auto stálo více než půl miliónu korun.“

Vystrčil (ODS): Závist může zabít demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Úvodní větu článku jsem si sice vymyslel, ale ani bych se nedivil, kdyby v poslední době ve více rodinách zejména našich neuvolněných starostů a radních zazněla.

Stává se totiž typické pro naše společenství, že v rámci tzv. boje proti korupci a za vyšší transparentnost se soustřeďujeme na věci méně podstatné nebo fungující, zatímco těch skutečně problematických si nevšímáme.

A tak se namísto boje proti využívání daňových rájů a různých daňových kliček zejména nadnárodních korporací a firem, které nás ročně připravují o desítky miliard korun daňových příjmů, soustřeďujeme na další plošné regulace a jiné pochybné zajištění transparentnosti a to například i na úrovni těch nejmenších městeček a obcí.

Ne, nechci nikoho bránit za každou cenu. Jenom si dovoluji upozornit, že na rozdíl od Parlamentu nebo vlády je současná důvěra v obecní zastupitelstva a starosty téměř trojnásobná. To asi nebude samo od sebe.

Přesto vláda a po ní Parlament zvýšili a zvyšují dle mého názoru naprosto neúměrně u této skupiny komunálních politiků požadavky na tzv. transparentnost na úkor bezpříkladného omezování jejich práva na soukromí a ochranu osobních údajů.

A tak jako společnost postupně podléháme hořkosladkému pocitu závisti a vzájemné nedůvěry. Odtud je již jenom kousek k obdivu a k potlesku někomu, kdo to za nás všechno vyřeší a konečně nastolí řád, pořádek a neustálou kontrolou. Že ztratíme svobodu? Nevadí, za ten ze shora nadiktovaný řád a pořádek to přece stojí. Že píšu nesmysly? Možná ano, možná ne. Jenom upozorňuji, že ti z nás - vás, co je jim 40 a méně si tu dobu před padesáti lety již v podstatě jako dospělí nepamatují.

Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.