Zábranský (Piráti): Revoltujícím restauratérům Praha zaslala smluvní pokuty

18.09.2023 8:19 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha v srpnu odeslalo požadavek na uhrazení smluvní pokuty restauratérům, kteří včas nevyklidili pozemky kvůli novým pravidlům pro předzahrádky. Tito restauratéři vedli mezi lety 2021 až 2023 s Prahou soudní spory, v nichž napadli výpovědi svých předzahrádek.

Zábranský (Piráti): Revoltujícím restauratérům Praha zaslala smluvní pokuty
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Po několika letech soudních tahanic zároveň Praha vyzvala k ukončení sporů s tím, že v opačném případě se provozovatelé budou muset smířit s faktem, že s nimi město nové nájemní smlouvy již neuzavře.

V případě, že by Praha revoltující restauratéry nepokutovala, byli by tím znevýhodněni poctiví podnikatelé, kteří nová pravidla od začátku dodržovali. Praha také již v roce 2021 nepoctivé provozovatele vyzvala k uzavření nové smlouvy na provozování předzahrádky, která musí už ale splňovat nové podmínky.

Praha oceňuje kultivované restaurační zahrádky, které obohacují veřejný prostor a zároveň městu přinášejí nemalé příjmy. Nový Manuál pro provozování předzahrádek, jež jasně stanovuje podmínky jejich rozměru, vybavení či vzhledu, vznikl kvůli potřebě omezit problémy, které tyto předzahrádky způsobovaly ve veřejném prostoru. Nadrozměrné oplocené předzahrádky na podestě blokovaly průchod lidí a znehodnocovaly veřejný prostor v úzkých uličkách a významných náměstích historického centra Prahy.

„Rozumím tomu, že pro některé restauratéry může být smluvní pokuta vysoká. Nicméně oni měli stejnou možnost jako ostatní restauratéři přijmout nové podmínky a zahrádku upravit podle existujícího manuálu. Rozhodli se jít jinou cestou a bránit se výpovědím, které od města obdrželi u soudu, což bylo jejich právo. Nyní je však nesmí překvapovat, že Praha jako řádný hospodář postupuje podle jimi uzavřených smluv a vymáhá smluvní pokuty. Jinak by svou shovívavostí trestala ty poctivé, kteří se novým podmínkám přizpůsobili ihned, jakmile o to byli požádáni,“ říká pražský radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský.

Odbor majetku Magistrátu hl. m. Prahy na konci srpna zaslal dopis provozovatelům restauračních zahrádek, kterým již před několika lety skončila nájemní smlouva. Vzhledem k tomu, že soudní spory započaly už před delší dobou a smluvní pokuta činí 10 tisíc korun za den, jsou jednotlivé pokuty v řádech milionů korun. Nicméně vycházejí ze smluvních ustanovení obsažených v nájemních smlouvách, které restauratéři s Prahou v minulosti sami uzavřeli.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„Smluvní pokuty v nájemních smlouvách považuji za vysoké, nicméně provozovatelé smlouvy v minulosti podepsali, a tak se k nim přihlásili. Výše smluvních pokut má mimo jiné plnit odrazující funkci: cílem bylo předejít třeba právě tomu, že po skončení nájemní smlouvy nedojde ke včasnému vyklizení pozemku. Vzhledem k tomu, že provozovatelé mají ve sporech s Prahou právní zastoupení, předpokládám, že je advokáti upozornili na fakt, že jimi vyvolávaný soudní spor s největší pravděpodobností prohrají, a že Praha má nárok po nich vymáhat smluvní pokuty,“ vysvětluje Adam Zábranský.

„Restauratéři se samozřejmě mohou obrátit na soud a ten bude posuzovat, zda na smluvní pokutu má Praha nárok, případně její výši může moderovat. Moc si ale nedokážu představit, že by se město samo tvářilo, jako že se nic nestalo, a smluvní pokuty nevymáhalo, když je vymáhá v jiných případech, například u stánků. Stojím za tím, že pravidla musí platit pro všechny a jen jejich vymáháním se nám podaří zkultivovat podnikatelské prostředí v centru naší metropole,“ uzavírá Adam Zábranský.

Praha před více než dvěma lety zahájila proces kultivace restauračních zahrádek v centru města. V roce 2021 Rada hl. m. Prahy schválila Manuál pro restaurační zahrádky, který stanovuje pravidla provedení zahrádek, a zároveň Koncepci umístění restauračních zahrádek, která určuje, kde přesně mohou být předzahrádky umístěné v nejvytíženějších lokalitách. Některá významná veřejná prostranství totiž byla předzahrádkami přetížená a reálně bránila běžnému průchodu chodců, na jiných místech bylo záměrem uvolnit prostor okolo památkově významných prvků veřejných prostranství (např. Malostranská mostecká věž či kašna na Malém náměstí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy