Zahradil (ODS): Velitel wehrmachtu a velitel pražského odboje se potkali v Leopoldově

09.05.2020 10:50

Komentář na facebookovém profilu k paradoxům dějin

Zahradil (ODS): Velitel wehrmachtu a velitel pražského odboje se potkali v Leopoldově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

8. května, 18 hodin. Před 75 lety vstoupila v platnost kapitulace, co podepsal o 2 hodiny dřív pražský velitel wehrmachtu generál Toussaint, který se tak vzdal veliteli povstaleckých jednotek generálu Kutlvašrovi. Německá armáda se začala stahovat. Jednotky SS se ale odmítly podřídit a pokračovaly v bojích v Praze a okolí až do 12. května.

Toussaint byl po válce vydán zpět Československu a v roce 1948 odsouzen na doživotí. V roce 1955 podepsal spolupráci s StB, dával jim informace o západoněmeckých politicích, za což mu dovolili ve vězení malovat (byl absolventem výtvarné akademie). Obrazy dnes visí ve věznici Na Borech. V roce 1961 byl vyměněn za dva komunistické špiony, chycené v Německu. Zemřel v r.1967 v Mnichově.

Kutlvašr byl odsouzen na doživotí jen půl roku po Toussaintovi, v zinscenovaném procesu. Na svobodu se dostal v roce 1960 při amnestii, ale již rok poté zemřel. Částečně byl rehabilitován v roce 1968, úplně až po roce 1989. V roce 2017 mu prezident republiky udělil Řád Bílého lva in memoriam.

Krutým paradoxem je, že oba se znovu osobně setkali jako vězni v Leopoldově. Prý spolu občas hráli šachy a také vynášeli latríny. Neuvěřitelné.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.