Zahradil (ODS): Velitel wehrmachtu a velitel pražského odboje se potkali v Leopoldově

09.05.2020 10:50

Komentář na facebookovém profilu k paradoxům dějin

Zahradil (ODS): Velitel wehrmachtu a velitel pražského odboje se potkali v Leopoldově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

8. května, 18 hodin. Před 75 lety vstoupila v platnost kapitulace, co podepsal o 2 hodiny dřív pražský velitel wehrmachtu generál Toussaint, který se tak vzdal veliteli povstaleckých jednotek generálu Kutlvašrovi. Německá armáda se začala stahovat. Jednotky SS se ale odmítly podřídit a pokračovaly v bojích v Praze a okolí až do 12. května.

Toussaint byl po válce vydán zpět Československu a v roce 1948 odsouzen na doživotí. V roce 1955 podepsal spolupráci s StB, dával jim informace o západoněmeckých politicích, za což mu dovolili ve vězení malovat (byl absolventem výtvarné akademie). Obrazy dnes visí ve věznici Na Borech. V roce 1961 byl vyměněn za dva komunistické špiony, chycené v Německu. Zemřel v r.1967 v Mnichově.

Kutlvašr byl odsouzen na doživotí jen půl roku po Toussaintovi, v zinscenovaném procesu. Na svobodu se dostal v roce 1960 při amnestii, ale již rok poté zemřel. Částečně byl rehabilitován v roce 1968, úplně až po roce 1989. V roce 2017 mu prezident republiky udělil Řád Bílého lva in memoriam.

Krutým paradoxem je, že oba se znovu osobně setkali jako vězni v Leopoldově. Prý spolu občas hráli šachy a také vynášeli latríny. Neuvěřitelné.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…