Zahradníček (TOP 09): Jak to dopadne s těžbou lithia?

18.07.2017 7:35

Zkusím laicky vysvětlit, o co jde v případě zamýšlené těžby lithia v Horním Slavkově - Kounici.

Zahradníček (TOP 09): Jak to dopadne s těžbou lithia?
Foto: TOP 09
Popisek: P ředseda KO TOP 09 KV kraje Petr Zahradníček

Má tu vzniknout zpracovatelský závod, který bude zhruba 13 let přetěžovat hlušinu a písky s cílem oddělit lithium. S tím je spojeno dopravní zatížení regionu vyjádřené 160 kamiony denně (!), nebo doprava po železnici. Dotčené obce, města i kraj se vyjádřily, že jediným akceptovatelným způsobem dopravy je železnice. Jenže vlečka, která by z Kounice přesouvala písky na trať Horní Slavkov – Krásný Jez patří soukromé společnosti a její využití se zdá být nereálné, protože vlečka plně pokrývá kapacitu vlastníka. To znamená, že i kdyby se ministerstvo životního prostředí vyjádřilo při posuzování EIA v souladu s obcemi, městy i kraje, není přeprava vlečkou vůbec možná, protože se těžařská firma s firmou provozující vlečku nedohodla, nehledě na to, že to kapacitně prostě nejde zvládnout. A v takovém případě se vracíme zpět ke kamionové přepravě. Představa, že by se Krásnem, nebo Údolím v Lokti (kde není ani pořádný chodník) mělo prohánět 160 kamionů denně je prostě nepředstavitelná, nemluvě o dopadu na průjezd Loktem, který je se svým historickým hradem nejnavštěvovanější turistickou památkou v regionu! Totéž lze říci o průjezdu Krásnem nebo Bečovem.

Nejde o to, zakázat těžbu lithia, jde o to minimalizovat pokud možno všechny negativní dopady s tím spojené. A v tom tkví podstata problému, protože ani města, ani kraj nemají dostatečné „páky“ na zákaz možné automobilové nákladní přepravy. Proto je třeba být neustále ve střehu a využít každé legislativní možnosti, jak tomu zabránit. I proto vznikla občanská iniciativa a petice, která podporuje boj dotčených měst a obcí. Osobně se do Kounice přijel podívat i Miroslav Kalousek, který slíbil přítomným starostům, že bude v této záležitosti interpelovat ve sněmovně ministra životního prostředí. Je tu také ještě možnost obnovení zdevastované železniční trati Horní Slavkov – Loket, ale to se bavíme o stovkách milionů korun, kde pochybuji, že by se stát kvůli zájmům soukromé těžařské firmy angažoval, když to neudělal pro obyvatelstvo zmíněného regionu doposud. V každém případě je naší povinností celou věc kolem těžby lithia pozorně sledovat a všemi dostupnými prostředky bránit zájmy tisíců obyvatel, kterých se to přímo dotýká.

PETR ZAHRADNÍČEK
KRAJSKÝ ZASTUPITEL ZA TOP 09 A MÍSTOSTAROSTA LOKTE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…