Žák (Svobodní): Povinná registrace fen je presumpcí viny, skuteční tyrani se smějí

12.03.2019 11:04

Povinná registrace 5 a více fen, nebo nově registrace 3 a více fen je naprosto zbytečná buzerace obyčejných lidí a v boji proti množírnám psů nijak nepomůže. Nejen že nepomůže, ale dodnes nijak nepomáhá. Povinnost přitom platí už od listopadu 2017.

Žák (Svobodní): Povinná registrace fen je presumpcí viny, skuteční tyrani se smějí
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Lidé často chtějí, aby se "něco" změnilo ! Aby se s tím "něco" udělalo. Víc je často nezajímá. Politici, aby jim neklesly preference, pak "něco" změní, "něco" s tím jakože udělají.

Ale lidem už je pak jedno co se udělalo, a politikům je jedno, jestli to „něco“ pomůže a bude mít reálný dopad. Hlavně, že se lidem aspoň na chvíli zavře huba a voliči aspoň chvíli nebudou remcat a třeba řeknou...“aspoň něco se ten politik snažil udělat“. A hodí mu hlas ve volbách.

A pak z tohoto vzejde totální nesmysl, jako je např. právě povinná ohlašovací povinnost pro chovatele většího počtu fen. Kritizoval jsem to již dřív a kritizuji to i nyní. Povinná registrace 5 a více fen, nebo nově registrace 3 a více fen je naprosto zbytečná buzerace obyčejných lidí a v boji proti množírnám to absolutně nijak... nejen že nepomůže, ale dodnes nijak nepomáhá. A nikdo nás zatím nepřesvědčil o opaku, přestože toto opatření platí už od listopadu roku 2017.

V této souvislosti je chovateli i odbornou veřejností kritizována nejen praktická neefektivnost tohoto opatření v boji proti množírnám, či obecná presumpce viny (chov pěti a více fen Vás předurčuje k pravidelným či zvýšeným kontrolám ze strany SVS, zda v chovu nedochází k týrání zvířat (což sama přiznává SVS), ale řada chovatelů, kterých se nová povinnost týká, rovněž kritizuje i to, že na stránkách SVS ČR je zveřejněno jejich celé jméno a obec, ve které psy chovají.

Bohužel výše uvedené opatření nemá v podstatě žádný praktický dopad na chovatele psů chovající psy v nevyhovujících podmínkách, jelikož se ohlašovací povinnosti zcela jednoduše vyhýbají a chovy nenahlašují Nebo jste snad zaznamenali, že se v souvislosti s novým již přes rok platným nařízením, státním orgánům přihásily desítky nebo stovky množíren po celé ČR?

Sankce za nesplnění této ohlašovací povinnosti se pak jeví jako nadbytečná, vzhledem k tomu, že v případě, že inspektoři skutečně zjistí, že v neohlášeném chovu dochází k týrání zvířat, chovateli hrozí pokuta až do výše půl milionu příp. i trestní stíhání. Takto vysoké pokuty (blížící se půl milionu) však rozhodně v případech týrání nepadají, anebo padnou jen zcela výjimečně.

Paradoxem ad absurdum tohoto opatření je i fakt, že registrovat se musí např. i chovatel, který chová pět prokazatelně vykastrovaných fen, třeba adoptovaných z útulku. Což opět sama uvádí i Státní veterinární správa na svých oficiálních stránkách. I takový chovatel bude pod větším hledáčkem úřadů… „co kdyby to náhodou byl ten zlý množitel!“ Nové opatření tedy zavádí presumpci viny i těch chovatelů, kteří žádné psy ani rozmnožovat nemohou. I těmto chovatelům však hrozí sankce v řádech desítek tisíc korun za nesplnění ohlašovací povinnosti.

Přitom by pro začátek bohatě stačilo, aby policisté nebagatelizovali trestný čin týrání zvířat, nepředávali případy zcela evidentně surově týraných zvířat obcím s rozšířenou působností jako přestupky. Úplně by stačilo, aby státní zástupci přestali shazovat případy týraných zvířat ze stolu a hnali případy k soudům. A úplně by stačilo, aby soudy využívali více své pravomoci udělit i jiný trest než ten podmíněný, třeba při horní hranici trestní sazby, tedy tři resp. pět let odnětí svobody.

Chtějme po státu především to, aby dokázal efektivně vymáhat současný systém, než se začnou bezmyšlenkovitě buzerovat tísíce chovatelů po celé ČR, kteří zvířata netýrají a skutečné množírny zvířat nesnáší stejně jako všichni ostatní, kdo mají rádi zvířata a stojí o jejich ochranu.

MVDr. Jiří Žák
soukromý veterinární lékař, odborník na ochranu zvířat

(převzato z Profilu)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…