Zapletal (ANO): Zbytečně tristní prezident Zeman

07.03.2016 6:27

Prezident Miloš Zeman se v nedělní primácké Partii opět velmi zbytečně „hňahňal“ ve svém omylu ohledně meziválečných článků novináře a intelektuála Ferdinanda Peroutky v jeho časopise Přítomnost a v jiných periodikách.

Zapletal (ANO): Zbytečně tristní prezident Zeman
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Zapletal, zastupitel za hnutí ANO v Uherském Hradišti

Prezident Zeman v televizi prohlásil: "Ještě nejsem tak senilní, abych si nepamatoval, protože ten titulek (Hitler je gentleman) mě šokoval. A nejsem tak senilní, abych si ten článek vymyslel."

Nechápu ho. Ve srovnání s „dělníkem věd“ Václavem Klausem na mě Miloš Zeman vždycky působil jako svěží intelektuál a v mnoha směrech i inspirativní. Zbytečně se utápí ve sporu, který nemůže vyhrát. A i kdyby nakrásně někdy někdo našel zmiňovaný článek, tak jeho přesná interpretace půjde proti pochybným soudům mluvčího Ovčáčka i samotného Zemana. Historický kontext je totiž zcela jiný, než jak se posledních několik měsíců snaží veřejnosti namluvit mluvčí Ovčáček. Ferdinand Peroutka byl tělem a duší levicový intelektuál, který obdivoval Hitlera asi tak, jako Miloš Zeman obdivuje Bohuslava Sobotku.

Dále prezident (citováno dle aktualne.cz) divákům sdělil: "Pokud se ho nepodařilo najít a soudkyně z toho vyvozuje, že ten článek neexistuje, je to něco podobného, jako kdybyste prohlásil, že bůh neexistuje, protože ho nikdo nenašel." Tímto zbytečným výrokem ještě celou pseudokauzu jitří. Srovnáním neexistence inkriminovaného článku s neexistencí transcendentního boha se dostáváme k vrcholu ad absurdum.

Je na pováženou, chce-li Kancelář prezidenta republiky případ dovést (bude-li třeba) až k Ústavnímu soudu. Přece nebude-li článek daného znění do té doby nalezen, Kancelář spor zcela jistě prohraje. Ale i kdyby byl článek v budoucnu nalezen, tak svým obsahem bude titulek „Hitler je gentleman“ ironizovat.

Výsledkem sporu s Peroutkovou vnučkou bude jen další relativizování obecně sdíleného náhledu na předválečné období.

Zbytečná kauza chytrého a sečtělého prezidenta.

Psáno pro blog.idnes.cz

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…