Zástupci ČSSD zavzpomínali nejen na ještědské události z roku 1870

13.08.2013 12:15

Ani letos si mnozí členové krajské základny ČSSD nenechali ujít již tradiční setkání na Pláních pod Ještědem, aby zde v sobotu 10. srpna společně zavzpomínali na památný den – 7. srpna 1870.

Zástupci ČSSD zavzpomínali nejen na ještědské události z roku 1870
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Před 143 lety se na stejném místě sešlo několik desítek tisíc českých a německých dělníků a jejich rodinných příslušníků, a to ve znamení výzev proti nacionalismu, boje za svobodu tisku, rozšíření volebního práva nebo nezávislost škol na církvi.
 
Tábor lidu význačným způsobem odstartoval následné události na poli dělnického hnutí a zároveň se stal jakýmsi prvním krokem vedoucím k demokratizaci společnosti českých zemí. O osm let později se v pražském břevnovském hostinci U Kaštanu konal ustavující sjezd zvláštní organizace českých sociálních demokratů v rámci celorakouské sociálně demokratické strany pod názvem Sociálně demokratická strana českoslovanská v Rakousku, která je dnes ve své podobě České strany sociálně demokratické nejstarší politickou stranou u nás.
 
Jako každoročně, i letos si členové výročí připomněli položením květin u památníku tábora lidu. Tentokrát však setkání poznamenal stín smutné události, kdy na konci července zemřel jeden z pravidelných účastníků, Miloslav Draxl. Byl to významný člen ČSSD Ústeckého kraje, neobyčejně činorodý a obětavý funkcionář vodáckých i turistických organizací, Svazu důchodců ČR, Masarykovy demokratické akademie a Klubu seniorů ČSSD a odešel náhle ve věku nedožitých 84 let. Představitelé strany, kteří se ujali u památníku slova, na něj při svých řečech nezapomněli.
 
Zároveň se letošní setkání neslo i v duchu politických událostí posledních několika minulých, ale i následujících týdnů. Zaznělo zde také připomenutí základních principů strany, kterými jsou svoboda, spravedlnost a solidarita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.