Žatecká(ČSSD): Dotační programy výrazně posilují sociální služby

03.01.2018 5:36

Rozpočet města Česká Lípa v letošním roce počítá s finančním podílem na provoz registrovaných sociálních služeb pro občany města v rozsahu 10 – 15 % a to přesto, že zatím nejsou ze strany státu a ani Libereckého kraje dána pravidla, do jaké výše se mají města na těchto nákladech podílet. V rozpočtu tak bylo, prostřednictvím specifického dotačního programu, vyčleněno pro registrované poskytovatele sociálních služeb 10 milionů korun a milion korun na další služby.

Žatecká(ČSSD): Dotační programy výrazně posilují sociální služby
Foto: romana-zatecka.cz
Popisek: Zastupitelka České Lípy za ČSSD Romana Žatecká

Do dotačních programů města Česká Lípa bylo pro letošní rok vloženo 29,4 milionů korun, což je od 10 milionů více než v roce loňském. Právě sociální služby jsou jedním z programů, které byly posíleny nejvýrazněji.

„Podpora registrovaných sociálních služeb v našem městě je pro nás jednou z priorit, vychytáváme výši potřebné podpory už dva roky. Ani stát, ani kraj dosud nepomohly stanovením toho, co a jak bude podporovat stát, co kraje a co města, v této oblasti je pořád víc chaosu a nesystémových rozhodnutí, které ale nedávají dostatečnou jistotu existence těm, kteří sociální služby poskytují, ani těm, kdo je potřebují. Proto jsme pro letošek v České Lípě rozhodli významně navýšit dotační programy. Abychom měli takzvaně „své jisté“ a tedy peníze na fungování celé sítě sociálních služeb. Ne jen některých, jak to v roce 2017 někteří zastupitelé prosazovali,“ uvedla starostka Romana Žatecká. Dodala, že stále platí pravidlo, že peníze jsou určeny pro českolipské občany, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci z důvodu věku, zdravotního stavu či jiné tíživé situace – ať už jde o dospělé nebo děti.

Kromě dotačního programu na podporu registrovaných služeb přichází město i s dotačním programem v sociální oblasti s částkou 1 milion korun. Ten je určený subjektům a aktivním občanům, kteří chtějí v oblasti sociální zlepšit kvalitu života obyvatel České Lípy.

„To znamená pro ty, kteří svojí nabídkou aktivit pomohou zamezit či snížit sociální vyloučení skupin obyvatel, jako jsou senioři, handicapovaní, rodiny s dětmi. Patří sem rovněž sociální a zdravotní preventivní programy, oblast dobrovolnictví a tak dále,“ dodává Romana Žatecká.

Veškeré podklady pro zažádání o dotace naleznete ZDE.

Žádostí můžete podávat od 24. 1. do 14. 2. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…