Zdechovský (KDU-ČSL): EU bude nadále pomáhat nejchudším uprchlíkům

08.02.2018 20:42

Poslanci dnes odhlasovali rezoluci týkající se Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Tento úřad OSN byl zřízen v roce 1949, jeho účelem je poskytovat pomoc a ochranu přibližně 5 milionům registrovaným palestinským uprchlíkům.

Zdechovský (KDU-ČSL): EU bude nadále pomáhat nejchudším uprchlíkům
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Agentura jim poskytuje vzdělávání, zdravotní péči, sociální služby nebo také infrastrukturu táborů a zlepšování podmínek v nich. Mandát UNWRA byl naposledy prodloužen do roku 2020. Evropská unie a státy EU jsou v souhrnu největším dárcem této agentury.

„EU se zavázala, že bude agentuře UNRWA nápomocna při zajišťování finančních prostředků tak, aby mohla poskytovat podporu palestinským uprchlíkům,“ vysvětluje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který byl za Evropskou lidovou stranu vyjednavačem k této rezoluci. „Vyjednávání rezoluce bylo velmi náročné především z důvodu, že jsme nechtěli práci UNRWA jakkoliv politizovat a využít jako další nástroj kritiky USA, Izraele nebo Palestiny. Nicméně jsem přesvědčen, že konečný text rezoluce je velmi vyvážený a věnuje se humanitární pomoci v uprchlických táborech pro nejchudší a nejvíce ohrožené lidi,“ doplňuje Zdechovský, podle něhož prostředky od EU půjdou například na financování kvalitního vzdělávání pro 500 000 dětí, primární zdravotní péče pro více než 3,5 milionů pacientů a pomoci více než 250 000 palestinským uprchlíkům, kteří jsou v bezprostředním ohrožení.

„Udělalo se maximum proto, aby pomoc byla poskytována adresně a přímo v konkrétních místech, kde je to nejvíce potřeba. Nemělo by tak docházet k financování důchodů různých teroristů či jejich vdov, za což byla EU v minulosti oprávněně kritizována,“ shrnuje Zdechovský.

Převzato z profilu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.