Zdechovský (KDU-ČSL): Podvodům s ojetými auty se dá zabránit jednoduchou databází

14.03.2014 8:50

Lidé, kteří kupují ojeté auto, často vůbec nevědí, kolik má vozidlo ve skutečnosti najeto. Ve velké většině případů se přitom jedná o mnohonásobně větší počet ujetých kilometrů, než se oficiálně uvádí.

Zdechovský (KDU-ČSL): Podvodům s ojetými auty se dá zabránit jednoduchou databází
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Řešení tohoto problému je nutné hledat na evropské úrovni. V Evropě bez hranic je neskutečně lehké kdykoliv kamkoliv prodat automobil. Samozřejmě, že je nezbytně nutné se zaměřit i na trestání viníků, které musí případné tresty za podobnou činnost odradit.

Protože se jedná o záležitost celoevropského rozsahu, měla by se řešit na úrovni evropské osmadvacítky. Evropská unie zde má jedinečnou příležitost ukázat, že je schopná zasáhnout ve prospěch svých občanů. Proto se musíme v Evropském parlamentu zasazovat o vytvoření celoevropské databáze historie aut, kde by si každý spotřebitel mohl jednoduše historii stáhnout.

Taková databáze by se měla rozšířil rovněž o uložení zákonné povinnosti pojišťovnám zde nahlásit a zaznamenat každou škodní událost na vozidle. Mnohdy člověk ani neví, že kupuje bourané auto případně auto sestavené ze dvou aut. Pojišťovny stejně takové databáze mají a lze pouze o to je propojit do systému.

Zloději a podvodníci s přetočenými tachometry kazí Němcům pověst. Možná i proto by se mohly něměcké policejní autohlídky více zaměřit na kontrolu autobazarů, namísto šikany českých důchodců jezdících do Německa pro kvalitní potraviny. Evropská databáze historie aut by jim i nám rozhodně pomohla.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…