Zdechovský (KDU-ČSL): Pokud o experty z Europolu jednou přijdeme, už se nevrátí

05.09.2019 9:20

Evropští lidovci nechtějí škrty ohrozit operace Europolu.

Zdechovský (KDU-ČSL): Pokud o experty z Europolu jednou přijdeme, už se nevrátí
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

V současném návrhu rozpočtu EU pro rok 2020 Komise předběžně žádá, aby se počet externích zaměstnanců evropské bezpečnostní agentury Europol snížil k roku 2022 z 235 na pouhých 148. Tato hrozba už nyní přiměla odejít některé ze současných pracovníků a agentura se začíná potýkat s potížemi. Mezi tyto zaměstnance patří špičkoví specialisté, kteří společně s Frontexem například řeší problematiku pašeráctví lidí ve Středozemním moři nebo bojují proti organizovanému zločinu.

„Ačkoliv došlo u agentury Europol oproti roku 2019 k zvýšení celkového rozpočtu o 2,1 %, navrhla zároveň Komise snížit o 30 milionů EUR výdaje na zaměstnance. Konkrétně na špičkové bezpečnostní experty, kteří se nebáli upozorňovat na spolupráci některých neziskových organizací s pašeráky lidí,“  upozorňuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který má jako zpravodaj k návrhu rozpočtu zpracovat stanoviska jak za výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), tak i za výbor pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL). Proti popisovanému snížení počtu zaměstnanců už s podporovou kolegů ze své lidovecké frakce podal několik pozměňovacích návrhů a práci Europolu s nimi hodlá obhajovat i při dalších jednáních.

„Pokud chceme účinně bojovat s nelegální migrací, musíme dělat vše proto, abychom ve službách EU udrželi ty, kteří vykonávají svou práci objektivně a nezaujatě. Pokud o tyto experty jednou přijdeme, už se nevrátí,“ vysvětluje dále Zdechovský s poukazem na zkušenosti z minulých let, kdy při škrtech v řadě EU agentur nenávratně odešli největší odborníci.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…