Zdechovský (KDU-ČSL): Policejní zásah proti radikálům v muslimské obci byl v pořádku

02.05.2014 18:30

Na konci minulého týdne vyvolal ohlas zásah v několika pražských muslimských objektech. Příčinou bylo nejspíše udání bývalého muslima Lukáše Lhoťana. Nedávno měl nahlásit policii vydávání a distribuci knihy Základy tauhídu.

Zdechovský (KDU-ČSL): Policejní zásah proti radikálům v muslimské obci byl v pořádku
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Na konci minulého týdne vyvolal ohlas zásah v několika pražských muslimských objektech. Příčinou bylo nejspíše udání bývalého muslima Lukáše Lhoťana. Nedávno měl nahlásit policii vydávání a distribuci knihyZáklady tauhídu - Islámský koncept Boha, která má v sobě obsažených řadu pasáží, které mohou podněcovat k antisemitismu a rasismus. Není proto žádným velkým překvapením, že toto dílo z pera Abu Ameenah Bilal Philipse, je v některých západních zemích dokonce zakázáno kvůli svému nenávistnému obsahu.

Samotný autor je i podle mnohých umírněných muslimů velmi kontroverzní. V minulosti obhajoval znásilnění a sebevražedné atentáty, což svědčí mnohé o nebezpečnosti jejich názorů. Aby toho nebylo málo, minulosti byl Bilal Philips vyhoštěný z Německa coby persona non grata a má zakázaný vstup např. do Austrálie či Spojeného království. Sečteno a podtrženo, před takovým člověkem i knihami šířícími jeho názory, je třeba mít se na pozoru a je dobře, že policie zasáhla.

Předseda muslimské obce argumentuje zcela špatně

Předseda Muslimských obcí v ČR Muneeb Alrawi odsoudil policejní zásah s tím, že jenom tím přitáhli pozornost médií a nahnali vítr do plachet těm, kteří jsou „proti muslimům." Žádná obhajoba zde ale představitelům muslimské obce nepomůže, dokonce ani skutečnost, že zásah se odehrál během pátečních modliteb.

Vina totiž jednoznačně leží jednoznačně na straně představitelů komunity místních muslimů. Proč? Pokud kdokoli dovolí (a možná i v tichosti podporuje) šíření díla se zjevně nenávistným obsahem, nemůže se divit, že k němu jednoho dne nečekaně vtrhne policejní komando. A reagoval bych naprosto stejně, pokud by se něco podobného dělo v katolických kostelích. Zásah policie v neděli by byl v pořádku.

V zájmu celé muslimské komunity (stejně jako všech ostatních nejen náboženských skupin) by měla být dobrá pověst a potlačování jakýchkoli projevů netolerance vůči ostatním. Realita je však úplně jiná. Proč pořád někdo chce bojovat s židy nebo křesťany? A jak by vypadal zásah policie v Indonésii v katolickém kostele, kde by se šířili texty s tímto obsahem?

"Značná část víry spočívající v uctívání jedinečnosti Alláha si žádá i zavedení islámského práva šaríi zvláště v zemích, kde muslimové tvoří většinu populace. Má tak na mysli, že islámská vláda by měla být nastolena tam, kde mají muslimové většinu, ale politický systémje tam sekulární. Typicky Turecko. A pak následuje zmíněná věta, že "pokud to není možné, je třeba neislámské vlády nenávidět" (viz. Mf Dnes)

Kdo seje vítr, sklidí bouři

Muslimská obec svým jednáním škodí nejen druhým, ale především sama sobě, protože utrpěla nejen její pověst, ale reputace všech muslimů vůbec, a to včetně těch, kterým jsou názory Bilala Philipse cizí.

Policie v tomto případě jednala dobře a zaslouží si za své jednání pochvalu. Projevy, které se neslučují se svobodnou společností, musí být potlačovány hned v zárodku, aby v budoucnu nezpůsobily ještě větší škodu.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…