Zdechovský (KDU-ČSL): V Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany

10.07.2017 21:10

Válečný reportér Radan Šprongl, zadržený v Thajsku za údajný převoz vojenského materiálu, mohl po pěti týdnech nedobrovolného pobytu zemi opustit a vrátit se do Čech. Thajské úřady přistoupili na vysvětlení, že novinář vestu a helmu nepřevážel, byla součástí jeho pracovní výstroje.

Zdechovský (KDU-ČSL): V Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Jádro nedorozumění leželo v tom, že v Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany a i pouhou vestu a helmu považují za vojenský materiál, který si mysleli, že pan Šprongl převáží. To je v Thajsku skutečně trestané odnětím svobody až na 5 let,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se novináře zastal při jednání pléna ve Štrasburku a následně jednal s thajskými diplomaty. Situaci tak pomohl objasnit.

„Pan Šprongl přiznal, že udělal chybu, když si přesně nezjistil, zda může mít tyto věci v zavazadle, bylo ale snadno ověřitelné, že je nehodlal vyvážet ani dovážet a jsou jen součástí jeho pracovní výstroje,“ doplňuje Zdechovský a upozorňuje, že Thajci kvůli témuž provinění v minulosti zadrželi i britského novináře Anthonyho Chenga a německého novináře Floriana Witulského. U všech tří se podařilo situaci objasnit. S thajskými úřady se nyní jedná o tom, aby upravili zákon o ilegálním vývozu vojenského materiálu a umožnili tak žurnalistům, aby nosili ochranné pomůcky.

„Mám velkou radost z toho, že thajští diplomaté splnili, co slíbili a věřím proto, že tento případ bude posledním, který jsme na evropské úrovni ohledně novinářů řešili,“ uzavírá Zdechovský a věří, že tyto případy pomohou posílit vzájemnou spolupráci států Evropské unie s Thajskem.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…