Česko sice žádalo o výjimku, ale ta se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek dobře znám a je s běžným máslem nezaměnitelný. Pomazánkové máslo si od poloviny tohoto roku už nekoupíme, místo něho v obchodech najdeme stejné výrobky, ale s nápisem Tradiční pomazánkové.
Co je vůbec pomazánkové máslo? Jedná se o výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí. Tento výrobek se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkci také Choceňská mlékárna, která je dnes spolu s Madetou jeho největším producentem.
Kdy zakáží Čechům i puding?
Evropská komise uvádí, že označení Pomazánkové máslo klame spotřebitele. Dovolím si však tvrdit, že každý z nás, dokonce i v zahraničí, rozpozná rozdíl mezi klasickým a pomazánkovým máslem kvůli jeho nezaměnitelné chuti. Možná v budoucnu se dočkáme zákazu pudingu, protože přestože anglický a český puding toho nemají moc společného, název se shoduje. Bohužel nutno dodat, že i v tomto případě dostane nonsens nejspíše přednost před selským rozumem.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tomáš Zdechovský - profil




