Zdechovský (KDU-ČSL): Zákazy Betlémů ve Francii jsou neskutečně hloupé

25.12.2017 11:49

Francouzské soudy zakazují veřejné vystavování jesliček. Stalo se tak v Nantes a v Beziérs, kde starosta Robert Ménard nechal instalovat scénu z Kristova narození přímo v budově radnice a odmítl ji odstranit.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zákazy Betlémů ve Francii jsou neskutečně hloupé
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Nutno říci, že tyto nesmyslné verdikty vyvolaly rozruch v samotné převážně ateistické Francii. Deník Parisien zveřejnil průzkum mezi 12 tisíci obyvateli, z nichž plných 86 % uvedlo, že jim veřejné vystavování betlémů nevadí. V těchto novinách také vyšel článek s titulem: Ušetřete nás boje o jesličky, v němž se tyto zákazy ostře kritizují. „Možná by měl jít soud ještě dál a zakázat Vánoce úplně a také tyto sváteční dny zrušit jako volné,“ píše se v něm.

Jenomže soudy v zemi galského kohouta si stojí za svým. Odvolávají se na zákon o rozluce státu a náboženství z roku 1905 a hlavně na jeho článek 28, ve kterém se píše, že v budoucnu je zakázáno stavět náboženské odznaky nebo symboly na veřejných stavbách nebo na veřejném místě, ať je to kdekoliv. Výjimku povolili jen u budov sloužících kultu, u pohřebišť čili míst na hřbitovech, náhrobků (náhrobních pomníků), muzeí a výstav.

Myslím si, že není rozumné takto striktně uplatňovat archaickou právní normu z doby z více než před sto lety, kdy ve Francii panoval ostrý protikatolický boj. To, že francouzská společnost vidí v současnosti tento jesličkový spor jinak, dokazuje i onen průzkum veřejného mínění. Je možné, že francouzské soudy a úřady jednají ve stylu, „padni, komu padni“, když zároveň zakazují na veřejnosti i islámské symboly.

Nejde o žádné nařízení EU

Jenomže evropská kultura včetně té francouzské má původ v křesťanské kultuře, bez ní by Evropa nebyla Evropou. Jesličky jsou rovněž symbolem Vánoc, narození dítěte, a bývají to v mnoha případech krásná umělecká díla, která jsou z rozlukového zákona rovněž vyňata, a která se lidem líbí bez ohledu na náboženství. Je opravdu hloupé zapírat svoje kořeny.

Nejedná se přitom o žádné nařízení Evropské unie, jak se někteří jedinci domnívají, ale o čistě francouzská rozhodnutí. V Bruselu na hlavním náměstí Grand Place je naopak nádherná vánoční výzdoba včetně ozdobeného stromu a krásných velkých jesliček. V tomto směru by naopak belgická metropole klidně mohla být mnohým českým a moravským městům vzorem. Betlémy jsou veřejně vystavovány také v Německu, Rakousku, Polsku a mnoha dalších unijních zemích. Proto buďme na naše tradice hrdí a doufejme, že na totéž přijdou i Francouzi.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

Převzato z blogu autora.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.