Zdeněk Somr (ODA): Podpořme mobilní hospice a domovy pro seniory. Naši rodiče a prarodiče mají právo na důstojné stáří

23.09.2020 14:22

Za poslední dekádu se tolik nemluvilo a nepsalo o domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních jako v tomto roce. Bohužel byl tématem covid a časté zavlečení nákazy do těchto domovů. Měli bychom využít toho, že se o tématu hovořilo a otevřít to, co dlouhodobě trápí nejen Středočeský kraj.

Zdeněk Somr (ODA): Podpořme mobilní hospice a domovy pro seniory. Naši rodiče a prarodiče mají právo na důstojné stáří
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Problémem jsou totiž nedostatky míst v domovech pro seniory a stále ještě nízké počty hospiců. Tady mají kraje jasné pravomoci a příležitosti a my v rámci ODA bychom rádi v dalším volebním období přispěli k tomu, aby se situace ve Středočeském kraji podstatně zlepšila.
 
 
Je však třeba zároveň říct, že na prvním místě je pro nás v Občanské demokratické alianci podpora domácí péče. A teď neříkám, že musí jít o nutnost. Nikdo nikoho nemůže nutit k tomu, aby se na plný úvazek staral o nemohoucího rodinného příslušníka, který není schopen vůbec ničeho. To žádná rodina dlouhodobě nevydrží.
 
Pokud je na tom ale pacient psychicky relativně dobře, pak to samozřejmě možné je a nemocnému naopak domácí rodinné péče pomáhá. Proto je třeba tento způsob péče podporovat, což povede i ke zmenšení náporu na trvalá zařízení v tomto typu péče. Vím, že řeknu možná pro mnohé nepopulární věc, ale rozhodně je lepší podpořit tuto oblast, než dávat lidem příspěvky a slevy na hromadnou dopravu.
 

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
 
 
Domácí péči je navíc možné kombinovat s tzv. mobilními hospici, kde pečovatelské služby navštěvují nemocné u nich doma, starají se o ně, případně se o tuto péči dělí s rodinnými příslušníky. To rodinám nesmírně pomáhá a tuto službu je proto nutné v maximální možné míře podpořit a podporovat. Mobilní péče má velmi vysokou společenskou hodnotu a je třeba na to stále myslet. Každý, kdo se někdy staral o nemohoucího člena rodiny, dobře ví, o čem je řeč. 
 
Stejně tak podporujeme další budování domovů seniorů a podobných pobytových zařízení. Péče o ty, kteří se po desítky let svého aktivního života podíleli na budování naší země, patří k prioritám zdravé a vyspělé společnosti. Občanská demokratická aliance na to rozhodně nezapomíná.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…