Zdeněk Somr (ODA): Podpořme mobilní hospice a domovy pro seniory. Naši rodiče a prarodiče mají právo na důstojné stáří

23.09.2020 14:22

Za poslední dekádu se tolik nemluvilo a nepsalo o domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních jako v tomto roce. Bohužel byl tématem covid a časté zavlečení nákazy do těchto domovů. Měli bychom využít toho, že se o tématu hovořilo a otevřít to, co dlouhodobě trápí nejen Středočeský kraj.

Zdeněk Somr (ODA): Podpořme mobilní hospice a domovy pro seniory. Naši rodiče a prarodiče mají právo na důstojné stáří
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Problémem jsou totiž nedostatky míst v domovech pro seniory a stále ještě nízké počty hospiců. Tady mají kraje jasné pravomoci a příležitosti a my v rámci ODA bychom rádi v dalším volebním období přispěli k tomu, aby se situace ve Středočeském kraji podstatně zlepšila.
 
 
Je však třeba zároveň říct, že na prvním místě je pro nás v Občanské demokratické alianci podpora domácí péče. A teď neříkám, že musí jít o nutnost. Nikdo nikoho nemůže nutit k tomu, aby se na plný úvazek staral o nemohoucího rodinného příslušníka, který není schopen vůbec ničeho. To žádná rodina dlouhodobě nevydrží.
 
Pokud je na tom ale pacient psychicky relativně dobře, pak to samozřejmě možné je a nemocnému naopak domácí rodinné péče pomáhá. Proto je třeba tento způsob péče podporovat, což povede i ke zmenšení náporu na trvalá zařízení v tomto typu péče. Vím, že řeknu možná pro mnohé nepopulární věc, ale rozhodně je lepší podpořit tuto oblast, než dávat lidem příspěvky a slevy na hromadnou dopravu.
 

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
 
 
Domácí péči je navíc možné kombinovat s tzv. mobilními hospici, kde pečovatelské služby navštěvují nemocné u nich doma, starají se o ně, případně se o tuto péči dělí s rodinnými příslušníky. To rodinám nesmírně pomáhá a tuto službu je proto nutné v maximální možné míře podpořit a podporovat. Mobilní péče má velmi vysokou společenskou hodnotu a je třeba na to stále myslet. Každý, kdo se někdy staral o nemohoucího člena rodiny, dobře ví, o čem je řeč. 
 
Stejně tak podporujeme další budování domovů seniorů a podobných pobytových zařízení. Péče o ty, kteří se po desítky let svého aktivního života podíleli na budování naší země, patří k prioritám zdravé a vyspělé společnosti. Občanská demokratická aliance na to rozhodně nezapomíná.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.